+ Meer informatie

Indonesische ambassadeur wordt extra bewaakt

2 minuten leestijd

Vrees voor ontvoering door Zuid-Molukkers
WASSENAAR — De Wassenaarse politie houdt ernstig rekening met een mogelijke ontvoering van de Indonesische ambassadeur in ons land. Zowel de ambassade aan de Tobias Asserlaan 8 in Den Haag als de ambtswoning van generaal Alamsjah aan de Kerkeboschlaan 2 in Wassenaar worden dag en nacht bewaakt door een aantal zwaarbewapende politiemannen. Plannen over een mogelijke ontvoering zijn de politie ter ore gekomen uit Zuidmolukse kringen in ons land. Dinsdag 25 april vieren de Zuidmolukkers in ons land het 22-jarig bestaan van de Republiek der ZuidMolukken.

TAMAÉLA
Er is onder meer een massale bijeenkomst in de Haagse Houtrusthallen, waarbij ook kolonel Tamaëla aanwezig zal zijn. Tamaëla is de leider van de militante groep Zuidmolukkers in ons land. Hij verblijft doorgaans in New York om bij de Verenigde Naties voor de Republiek der ZuidMolukken te pleiten. Verscheidene extreme Zuidmolukkers willen met de ontvoering van ambassadeur Alamsjah nogmaals de aandacht op hun problemen vestigen. Ondanks vele beloften die zijn gedaan na de overal op de residentie van de Indonesische ambassadeur in Wassenaar op 31 augustus is er, zo menen zij, nog niets voor hen gedaan. Bij die overval werd een hoofdagent van politie doodgeschoten. Alle overvallers zijn berecht. Zij zijn ook allen weer op vrije voeten.

PRIKKELDRAAD
In een tuinhuisje van de residentie van ambassadeur Alamsjah aan de Kerkeboschlaan in Wassenaar waken dag en nacht zeven politiemannen over de ambassadeur. Van buiten af zijn ze niet te zien. Het toegangshek tot de woning wordt angstvallig gesloten gehouden. De hele omheining van de ambtswoning is voorzien van prikkeldraad. Tijdens het weekeinde worden ook rupsvoertuigen van. de Marechaussee aan de bewaking toegevoegd. De politiemannen zijn uit verschillende politiekorpsen, zowel rijks- als gemeentepolitie gerekruteerd. Voor de Wassenaarse politie is een dergelijke bewaking een te grote belasting. De politiemannen doden de tijd voornamelijk met klaverjassen. Tijdens het kaarten blijft het pistool op de man. Zo voor het grijpen staan hun met scherp geladen karabijnen. De heer Stokking, inspecteur van de Wassenaarse gemeentepolitie, ontkent dat er sprake is van vaste ontvoeringsplannen. „Met deze scherpe bewaking willen we alleen een herhaling van de overval van 1970 voorkomen", aldus de inspecteur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.