+ Meer informatie

IRA dreigt met golf van bomaanslagen

Veiligheidsmaatregelen

2 minuten leestijd

DUBLIN — De „Provisionals" van de IRA, het verboden Ierse republikeinse leger, hebben bekendgemaakt dat zij bezig zijn met de voorbereiding van een nieuwe golf bomaanslagen op doelen in Groot-Brittannië.

In een zondag in Dublin verspreid communiqué zegt de organisatie „De Engelsen noemen ons terroristen. Wij zullen voortaan als terroristen handelen". Het dreigement wordt ernstig genoemd door de Britse politie, die de veiligheidsmaatregelen in Londen en de grote steden in de provincie heeft verscherptt."

Sinds de dood van Frank Stagg, een Ierse terrorist die begin februari in een Britse gevangenis aan de gevolgen van zijn hongerstaking bezweek, zijn in Londen elf bomaanslagen gepleegd die op rekening van de „Provisionals" worden geschreven.

Militairen en politiemannen hebben zondag in de Ierse republiek een bommenfabriek ontdekt. Op het terrein van den afgelegen boerderij in het graafschap Offaly vond men vier vaten met voor de vervaardiging van explosieven bestemde chemicaliën. Twee mannen werden aangehouden.

In een ziekenhuis in de Noordierse hoofdstad Belfast ligt een 34-jarige sociale werker met levensgevaarlijke verwondingen als gevolg van een aanslag. Terroristen waren zondag in Belfast een lokaal binnengedrongen. Zij losten schoten op de sociale werker, die verscheidene malen door kogels werd getroffen.

Het grotendeels Roomskatholieke IRA probeert met geweld de Engelsen uit Noord-Ierland te verdrijven en de voornamelijk protestantse provincie met de overwegend Ierse republiek te verenigen.

In Belfast

In een hotel in het centrum van Belfast zijn vanochtend drie bommen ontploft. Er werd niemand gewond. Gemaskerde terroristen drongen het hotel Russell Court binnen en bonden twee personeelsleden vast. Zij plaatsten de bommen en goten benzine over de vloer. Vervolgens werd de politie gewaarschuwd, die het gebouw tijdig kon laten ontruimen. De explosies hebben het hotel zwaar beschadigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.