+ Meer informatie

Wat zei Glaspie toch tegen Saddam?

Amerikaanse ambassadeur in Irak moet heel wat vr^en beantwoorden

3 minuten leestijd

WASHINGTON (AP) - Ze schopte het als eerste vrouw tot ambassadeur voor de Verenigde Staten in een Arabisch land. Haar collega's hadden respect voor haar en ze kon bogen op een groot aantal successen.

Haar hele wereld werd overhoop gehaald toen ze op 2 augustus op haar Londense hotelkamer de televisie aanzette en vernam dat Irak Koeweit was binnengevallen. Een dag eerder was April Glaspie, de Amerikaanse ambassadeur in Irak, uit Bagdad vertrokken voor een bezoek aan Washington, niet wetende wat Saddam Hoessein van plan was. Ze is niet meer naar Irak teruggeweest.

Acht maanden en een Golfoorlog later neemt in Washington de belangstelling toe voor wat er precies is gebeurd in die belangrijke periode die voorafging aan de Iraakse verovering van Koeweit en wat bij voorbeeld de Amerikaanse ambassadeur in die tijd deed.

Vragen

Welke instructies ontving zij uit Washington? Hoe kwam het dat het ministerie van buitenlandse zaken niet beter op de hoogte was van de bedoelingen van Saddam Hoessein? Leden van de oppositie in het Congres hebben de vraag opgeworpen of de crisis voorkomen had kunnen worden. Lee Hamilton, voorzitter van de subcommissie voor buitenlandse aangelegenheden van het Huis van Afgevaardigden, zegt dat de regering van president George Bush weigert opheldering te verschaffen. „We hebben tientallen, of misschien wel honderden vragen te stellen", zegt Hamilton.

Zoals: Heeft Glaspie Saddam de indruk gegeven dat hij Koeweit kon innemen zonder dat Washington daartegen bezwaar zou maken?

Glaspie zal volgens Amerikaanse functionarissen na acht maanden stilzwijgen binnenkort haar versie geven van het verloop van het onderhoud dat ze op 25 juli had met de Iraakse president. Dat onderhoud was naar wordt aangenomen de laatste ontmoeting die Saddam had met een Amerikaan.

Het Iraakse verslag van het gesprek is door verschillende Amerikaanse functionarissen „selectief en onvolledig" genoemd. Volgens Irak heeft Glaspie tegen Saddam gezegd dat de VS geen standpunt innamen over inter-Arabische kwesties, „zoals uw grensgeschil met Koeweit".

Senator Patrick Leahy heeft daaruit de conclusie getrokken dat Glaspie, in opdracht van het ministerie van buitenlandse zaken, „Saddam Hoessein praktisch groen licht heeft gegeven" om Koeweit binnen te vallen. Minister van buitenlandse zaken James Baker heeft die gevolgtrekking direct afgedaan als „belachelijk".

Samenwerking

Meer dingen die Glaspie volgens de Irakezen tegen Saddam heeft gezegd, hebben bevreemding gewekt. Zo zou ze bij voorbeeld haar bewondering hebben uitgesproken voor „uw bijzondere pogingen om uw land weer op te bouwen".

De VS hebben een groot deel van de afgelopen tien jaar hun best gedaan om in de smaak te vallen bij Saddam, omdat hij in hun ogen in belangrijke mate degene was' die kon voorkomen dat Iran zijn invloed in de Golf zou uitbreiden. Sommigen menen dat Saddam daaruit de indruk heeft overgehouden dat een inval in Koeweit in Washington hooguit zou leiden tot wat irritatie. En het is waar dat Glaspie de verpersoonlijking was van het beleid om samenwerking met Bagdad te bevorderen.

Glaspie is echter volgens de Amerikaanse functionarissen van plan er geen enkele twijfel over te laten bestaan dat zij Saddam duidelijk te verstaan heeft gegeven dat de VS zich krachtig zouden verzetten tegen elk gebruik van geweld tegen Koeweit door Irak.

Op de achtergrond

De 48-jarige Glaspie heeft zich sinds augustus zeer op de achtergrond gehouden. Ze weigert elk interview, ook al dreigt ze door haar vermeende uitspraken ten prooi te vallen aan de hoon van het publiek. Die houding zou haar volgens functionarissen ten goede moeten komen wanneer zij eventueel voor een nieuwe benoeming in aanmerking komt. Vrienden en kennissen van Glaspie vinden het maar niks dat ze nog niet in verweer is gekomen tegen de beschuldigingen. „Iedereen wil voor haar opkomen, maar dat staat ze niet toe", zegt iemand.

Sommige van haar collega's zijn kwaad op Baker en zijn medewerkers omdat zij Glaspie niet hebben verdedigd. Een van hen noemt het „een schande" dat de regering niet meer voor haar is opgekomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.