+ Meer informatie

Gasunie en Statoil:! Derdezeeleiding

Werkgroep Eemsmond heeft geen moeite

2 minuten leestijd

GRONINGEN - Het Noorse bedrijf Statoil en de Gasunie gaan samen een haalbaarheidsonderzoek verrichten naar de aanleg van een derde Noorse gastransportleiding naar het Europese continent. Deze leiding zou moeten worden aangelegd door de Noordzee en uiteindelijk eindigen in het Eemshavengebied. Dit heeft de Gasunie gisteren gemeld.

De kosten worden geschat op 1,5 a 2 miljard gulden en het is de bedoeling dat de leiding midden jaren '90 operationeel wordt. vens over de Eemshaven-optie in juni beschikbaar zijn, zodat Statoil in de tweede helft kan beslissen of het voor de Eemshaven of Emden kiest.

In Noorwegen wordt verwacht dat in de komende jaren de behoefte zal ontstaan om de transportcapaciteit naar het continent te vergroten. Op het ogenblik beschikt Noorwegen over een leiding die vanuit de Noordzee naar het Westduitse Emden loopt, de zogeheten Norpipe. In 1986 werd al besloten tot de aanleg van een zeeleiding naar Zeebrugge in België. Deze leiding, de Zeepipe, wordt naar verwachting in 1993 in gebruik genomen.

De derde leiding, waarvan nu sprake is, wordt waarschijnlijk aangesloten op de Zeepipe of op de Statpipe in de buurt van het Ekofisk-gebied, een van de Noorse gasvelden. De Noren beschouwen het Eemshavengebied of Emden als de meest geschikte aanlandingspunten. Beide punten liggen ongeveer 450 kilometer van het Ekofisk-gebied af.' Behalve de studie

Geen bezwaren

De werkgroep Eemsmond van de Landelijke Vereniging tot Behoud van de Waddenzee heeft geen principiële bezwaren tegen de aanleg van een gastransportleiding van de Noorse gasvelden naar de Eemshaven. Woordvoerster C. Alma benadrukt dat ze liever geen enkele leiding door het Eemsmondgebied ziet lopen, „maar als het toch moet, dan maar een gasleiding, omdat gas vrij schoon is". Een aantal jaren geleden verzette de Waddenvereniging zich heftig tegen de aanleg van een leiding uit het F3-veld naar het Eemshavengebied. Toen betrof het echter een leiding die zowel gas als olie aanvoerde. De bezwaren van de vereniging concentreerden zich destijds vooral op de vervuiling die •door'Weggelekte 'Olie mefde Gasixm^j^Sf de haalbaarheid, zou kunnen ontstaan, WJ mi van de Eemshaven, voert Statoil OOK onderzoek uit naar de mogelijkheden van Emden. Het is de bedoeling dat de gege

Dit keer zal de Waddenvereniging zich in eerste instantie bepalen tot het kritisch volgen van de ontwikkelingen rond de aanleg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.