+ Meer informatie

Mitsubishi neemt deel in Volvo Car

Partners ontwikkelen nieuwe auto

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Minister Andriessen van economische zaken heeft goede hoop dat de Japanse autofabriek Mitsubishi gaat deelnemen in het aandelenkapitaal van de Nederlandse autofabriek Volvo Car. Hij heeft dit geschreven in een vertrouwelijke brief aan de kamercommissie voor Economische Zaken.

Mitsubishi krijgt een belang van 33 procent in Volvo Car. De "letter of intent" waarin dit wordt vastgelegd tussen de Staat, Volvo Zweden en Mitsubishi, wordt volgende week vrijdag in Den Haag getekend. Over verschillende zaken hebben de drie partners nog geen overeenstemming bereikt.

Wel is min of meer afgesproken dat de capaciteit van de produktievestiging in het Limburgse Bom omhoog gaat van 150.000 naar 220.000 auto's. Verder is bepaald dat de drie partners een bedrag van ongeveer 3,7 miljard gulden steken in de ontwikkeling van een nieuw middenklassemodel en de daarbij behorende produktielijn. De nieuwe auto wordt in Born gebouwd.

Brandbrief

De bewindsman had begin februari een gesprek met het hoofd van de personenautodivisie van het Mitsubishi-concern, Nakumara, in het bijzijn van Volvo Car-directeur Deleye. De Japanners hadden toen te kennen gegeven te willen investeren in nieuwe produktie bij Volvo Car en deel te willen nemen in het aandelenkapitaal. De bewindsman stond daarna voor de taak op één lijn te komen met het Zweedse Volvo-concern, dat 30 procent van de aandelen in Volvo Car heeft. Het Volvo-concern opende vorig jaar zelf de onderhandelingen met de Staat om het belang van 70 procent van de Nederlandse overheid in Volvo Car over te nemen en Volvo Car vervolgens geheel in te passen in de personenauto-divisie van het Volvo-concern.

Inmiddels is het Volvo concern een samenwerking aangegaan met het Franse Renault en de vakbonden zijn niet gerust op de ontwikkelingen. Ze vrezen dat Volvo Car zal verworden tot een assemblagefabriek en schreven hierover vorige maand een brandbrief aan de minister. Minister Andriessen laat in de onderhandelingen het toekomstperspectief van Volvo Car en de werkgelegenheid zwaar wegen. De bewindsman heeft de kamer toegezegd geen „onomkeerbare stappen" te zetten zonder eerst de Kamer in te lichten.

De brief heeft de kamerleden niet somber gestemd, maar ze wilden vandaag in een mondeling overleg met de bewindsman wel meer helderheid over de toekomstige produktie bij Volvo Car.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.