+ Meer informatie

Rebellen maken jacht op laatste aanhangers Doe

Felle strijd in Liberiaanse hoofdstad

2 minuten leestijd

LAGOS — Na de dood van president Samuel Doe zijn de gevechten in Liberia onverminderd doorgegaan. Leden van het rebel lenlegertje van Prince Johnson hebben in de Liberiaanse hoofdstad, Monrovia, de jacht geopend op de laatste aanhangers van de vermoorde president.

Volgens waarnemers zoeken Does naaste medewerkers vertwijfeld naar een mogelijkheid het land te verlaten. In Harare heeft de Gambiaanse president Dawda Jawara, die voorzitter is van de Ecowas, de economische gemeenschap van Westafrikaanse staten, gezegd dat hij de commandant van de Ecowas-vredesstrijdmacht in Monrovia opdracht heeft gegeven de aanhangers en familie van Dóe in bescherming te nemen. Does vrouw, Nancy, verblijft met haar kinderen al enige maanden in Groot-Brittannië.

Doe was zondag zwaar gewond in handen gevallen van het opstandelingenleger van Johnson. Waarnemers zeiden maandag dat zijn lijk in een kliniek aan de rand van Monrovia werd tentoongesteld.

Johnson verklaarde in een telefoongesprek met de BBC dat hij het presidentschap overneemt tot een nieuwe regering is gekozen. Johnsons rivaal Charles Taylor, die eind december 1989 de opstand tegen Doe begon, liet weten dat hij zijn troepen opdracht heeft gegeven nu geheel Monrovia in bezit te nemen. Taylor beweert dat zijn Nationaal Patriottisch Front (NPFL) 99 procent van Liberia controleert.

De secretaris van Ecowas, Abass Bundu, verklaarde in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos dat „de groep van Taylor geen enkele reden meer heeft het bloedbad in Liberia voort te zetten". Bundu: „Waarom vecht hij nog steeds? Het wordt tijd dat hij zijn rebellenleiderschap opgeeft en zich gaat gedragen als een staatsman".

Tijdelijke regering

In Banjul, de hoofdstad van Gambia, is een. tijdehjke regering van nationale eenheid gevormd. Volgens een communiqué dat gisteren in de Gambiaanse hoofdstad is vrijgegeven zal een delegatie naar Monrovia worden gestuurd die het installeren van deze nieuwe regering mogelijk moet gaan maken.

In Banjul verblijft een aantal gevluchte Liberiaanse politici, onder wie Amos Sawyer, die tot president van de overgangsregering is aangewezen. Als enige van de in Liberia strijdende partijen heeft de groep van Prince Johnson aan de besprekingen in Banjul deelgenomen. Met de benoeming van Amos Sawyer breidt het aantal Liberiaanse staatshoofden zich verder uit. Eerder had Johnson zich uitgeroepen tot president en werd David Nimley door getrouwelingen van de vermoorde Doe als diens opvolger aangewezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.