+ Meer informatie

Nederland voorop met elektronenlaser

1 minuut leestijd

UTRECHT (ANP) - De nieuwe vrije-elektronenlaser Felix van het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen in Nieuwegein heeft voor het eerst laserstraling geproduceerd.

Daarmee beschikt Nederland als eerste in Europa over een werkende vrije-elektronelaser die infrarode straling levert. Dit heeft de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) gisteren meegedeeld.

Er zijn in Europa wel een paar andere vrije-elektronenlasers, maar die produceren zichtbaar licht of straling in het microgolfgebied. Het golflengtegebied van infraroodstraling is voor wetenschappelijk onderzoek echter heel interessant. Door zijn bijzondere eigenschappen is Felix volgens FOM zeer geschikt voor allerlei soorten onderzoek, vooral op het gebied van de scheikunde, biologie en medicijnen.

Onderzoekers in binnen- en buitenland hebben al ruime belangstelling getoond voor het gebruik van de elektronenlaser. In eerste instantie zal Felix worden gebruikt voor onderzoek op het gebied van de natuurkunde. Vanaf 1993 zal het onderzoekinstrument ook toegankelijk zijn voor onderzoekers uit andere vakgebieden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.