+ Meer informatie

Conflict over hogere melkprijs

3 minuten leestijd

Vier consumptiemelkbedrijven, CMC-Melk Unie, Van Grieken, Leerdam en Menken, hebben woensdag in een kort geding vicepresident mr. B. Pronk bij de Rechtbank in Den Haag gevraagd een einde te maken aan een conflict tusséti de vier bedrijven en organisaties van melkslijters.

De gedaagden, het door slijters gevormde Actiecomité melkhandel West-West-Ncderland, en de achter het comité staande organisatie van de Verenigde Nederlandse Melkhandel (VNM), hebben de slijters opgeroepen niet aan de leveranciers de twee cent per liter melk extra te betalen, die de bedrijven met ingang van 13 mei mochten rekenen aan de detailhandel. Honderden slijters in het westen van het land hebben aan de oproep gevolg gegeven.

Namens de eisers vroeg mr. R. A. A. Duk de vice-president de gedaagden te bevelen hun actie te staken. Zij zouden dat moeten doen door hun eerder gedane oproep als onjuist te erkennen en in te trekken in een briefje aan de melkslijters. Ook zouden de gedaagden per advertentie in een zuivelblad moeten meedelen dat

In het overleg met de producenten had de VNM de verhoging van twee cent (waarvan een cent aan de producent en een cent aan de detaillist ten goede zou komen.

Het ministerie van Economische zaken had zijn fiat aan de verhoging gegeven. Het door melkhandelaren gevormde Actiecomité Melkhandel West-Nederland riep vervolgens de slijters' in het westen op de verhoging niet te berekenen en de producenten alleen de oude prijs voor de melk te betalen.

Verder overleg tussen het actiecomité en de producenten had geen resultaat, aldus mr. Duk. „De eisers zijn best bereid om te praten, maar dan niet met heh mes op de keel, zoals nu door deze wilde actie', aldus mr. Duk. Hij vond dat het actiecomité door de oproep tot de betalingsboycot, waaraan in het westen van het land 15 a 30 procent van de slijters gevolg heeft gegeven, wanprestatie uitloktNiran de slijters ten opzichte van de melkbedrijven. Deze bedrijven ondervinden hierdoor schade en hinder en de gedaagden

BEDREIGING

•Namens de gedaagden zei mr. J. L. Janssen van Raay dat op de achtergrond van het kort geding een nieuwe bedreiging voor de zelfstandige melkdetailhandel «taat, die daarvoor de doodsteek zal betekenen als er niet met kracht tegen wordt opgetreden.

„Deze bedreiging is dat de melkproducenten hun traditionele afnemers nu in de steek laten door de kruideniers dusdanige kortingen te geven dat de melkhandel daar niet meer tegen op kan concurreren. Aan de kruideniers en supermarkten worden kortingen verleend van 3,5 tot 7 cent per liter of soms nog meer.

Hij vatte de grieven van de melkhandelaren samen in drie punten: zij moeten aan de dnkoopzijde ongerechtvaardigd meer betalen dan hun concurrent de Nkruddeniersbranche, zij worden duidelijk gediscrimineerd omdat zij niet onder dezelfde voorwaariden dezelfde prijzen kunnen krijgen, en zij voelen zich door hun leveranciers in de steek gelaten. Door de verhoging van de melkprijs met twee cent, één meer dan de handelaren wensten, zal het de fabrikanten mogelijk worden de kruideniers nog grotere kortingen toe te staan dan voorheen en zo komt de melkdetailhandel in een nog veel slechtere concurrentiepositie terecht, waaraan de detaillist zelf moet mee betalen, aldus het betoog van mr. Janssen.

Volgens de advocaat van de gedaagden is geen sprake van uitlokking tot een onrechtmatige daad. Hij vroeg dé vordering af te wijzen. Naar zijn oordcel komen de gedaagden op devoor de yitale belangen van hun leden, die in hun bestaan worden bedreigd. „Zij menen dat het de bedrijven zijn die met hun prijsbeleid en discriminatie maatschappelijk onbetamtlijk handelen, en niet de slijters die weigeren door de betaling van die ene cent hun eigen graf te graven", aldus mr. Janssen van Raay.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.