+ Meer informatie

Gevangenisstraf voor douaniers

1 minuut leestijd

ROTTERDAM — De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag 13 douanebeambten, die betrokken zijn geweest bij de grootscheepse smokkel uit het vrij entrepot in de Maasstad, veroordeeld tot gevangenisstraf.

De straffen variëren van drie weken en een boete van 500 gulden tot vier maanden en een geldboete van 2000 gulden. De 27-jarige chauffeur H.J.B, kreeg de hoogste straf - 6 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk - opgelegd. Hij werd op de zitting door de officier van justitie omschreven als de „motor" in de affaire.

Bij haar oordeel heeft de rechtbank zoveel mogelijk geprobeerd te achterhalen wat ieder van de in totaal 34 verdachten werkelijk op de kerfstok had. Dit werd bemoeilijkt door de omvangrijkheid van de zaak en het feit dat de diefstallen en de smokkel zich over een reeks van jaren hebben uitgestrekt. De rechtbank heeft in het vonnis ernstig rekening gehouden met het feit, dat het voor de douaniers vrijwel niet mogelijk was „eerlijk" te blijven. Ook het feit, dat alle douanebeambten zijn ontslagen heeft bij het bepalen van de strafmaat meegespeeld. De straffen komen in grote lijnen overeen met hetgeen de officier van justitie had geëist.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.