+ Meer informatie

Rotterdam is de grootste vervuiler van de Rijn

Toch protest tegen Franse kalimijnen

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — De stad Rotterdam is nog steeds de grootste vervuiler van de Rijn. Zij loost grote hoeveelheden, namelijk 2,6 miljoen inwonerequivalenten (i.e. is hoeveelheid afvalwater per inwoner) ongezuiverd water, afkomstig uit huishoudens en de industrie, op de Rijn. Daarna volgt — in het stroomgebied van de Rijn — Den Haag met 1,9 miljoen inwonerequivalenten.

Dit blijkt uit het jaarverslag van de Rijncommissie waterleidingbedrijven over 1980 dat gisteren is gepubliceerd.

In het lijstje van de grootste lozers in het stroomgebied van de Rijn komen ook steden als Straatsburg en Krefeld en grote bedrijven als Hoechst in Frankfort, Bayer in Leverkusen, Rhone Poulenc in Chalampe en Ciba in Bazel voor. Rhone Poulenc is de grootste vervuiler onder hen (1,7 miljoen i.e.). De Rijncommissie vermeldt er wel bij dat deze lozers evenals Rotterdam en Den Haag maatregelen tot vermindering van hun afvalwaterlozing in uitvoering hebben of dergelijke maatregelen voorbereiden.

De Rijncommissie noemt het opvallend dat het zuiveringsrendement van dé hoofdfabriek van Hoechst van 85 procent in 1977 naar 69 procent in 1979 is teruggelopen.

Proces
De Rijncommissie Waterleidingbedrijven, de waterschappen in het westen van het land en de stichting Reinwater zijn gisteren opnieuw naar de administratieve rechtbank in Straatsburg gestapt om bezwaar aan te tekenen tegen de vergunning die de Franse prefect van de Bovenrijn onlangs heeft verleend aan de kalimijnen in de Elzas voor de lozing van afvalzouten in de Rijn. Zij vragen schorsing en vernietiging van de vergunning, omdat de voortdurende zoutbelasting van het Rijnwater grote schade toebrengt aan de drinkwatervoorziening in Nederland.

In begin dit jaar hadden de organisaties bij dezelfde gerechtelijke instantie in Straatsburg al beroep aangetekend tegen de verlenging van de vergunning met een jaar, die de Franse overheid in december aan de zoutindu'strie had verleend. Daarna had de prefect een nieuwe vergunning voor een periode van negen jaar afgegeven, waarmee de oude kwam te vervallen. De waterleidingbedrijven moesten daarom de gehele gerechtelijke procedure opnieuw beginnen.

Steun
Tijdens een symposium over de kwaliteit van het Rijnwater in Amsterdam, kregen de eisers maandag, zowel morele als financiële steun van de IAWR, een organisatie van negentig drinkwaterbedrijven in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Nederland. Ingenieur C. van der Veen, voorzitter van de Rijncommissie, noemde de zoutbelasting van de Rijn nog steeds een ernstig probleem, niet alleen voor de bereiding van goed drinkwater, maar ook omdat het de leidingen aantast. Hij vindt het een „onrechtmatige" daad van de Franse regering goedkeuring te-geven aan deze vervuiling, waardoor schade bij een buurland wordt aangericht. Hij meende dat de waterleidingbedrijven een gerede kans hebben bij de rechter in Straatsburg gelijk te krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.