+ Meer informatie

Eerste betonelement voor geluidswal

Nabij HoUandsche Rading

2 minuten leestijd

ÏHOLLANDSCHE RADING — Door de burgemeester van Maartensdijk, mr. A. Fanis zal donderdag 4 juni a.s. het eerste betonelement worden geplaatst van een geluidwerende wand langs de oostzijde van de rijksweg Utrecht-Hilversum (rijksweg A-27) bij HoUandsche Rading.

Door de ligging van de woonbebouwing van HoUandsche Rading op korte afctand van deze weg wordt door de bewoners zeer veel geluidshinder ondervonden van het verkeer op deze autosnelweg. In de gemeente Maartensdijk zijn de problemen rond de geluidshinder, niet alleen voor HoUandsche Rading, maar ook voor de kernen Maartensdijk en Groenekan, al vroeg onderkend. Behalve rijksweg A-27 zorgen ook de daaraan parallel lopende provinciale wegen en de spoorlijn UtrechtiClversum voor een ontoelaatbaar hoog geluidsniveau. Ter verbetering van het leefmilieu zal worden begonnen bij HoUandsche Rading voorzieningen te plaatsen, bestaande uit 400 meter geiuidabsorberend scherm met een hierop in zuidelijke richting aansluitende, 700 meter lange, met planten begroeide wand van gemiddeld vijf meter hoog. Deze ;;ogenaamde ebenseerwand is in deze omvang een voor Nederland uniek systeem van losse beton-elementen, waartussen in met compost gevulde openingen een gevarieerde beplanting wordt aangebracht, die uiteindelijk alle beton-elementen aan het oog zal onttrekken en mede zal zorgen voor een goede geluidsabsorbtie. Deze wand wordt op deze plaats gebouwd omdat er niet voldoende ruimte aanwezig is voor een gewone geluidswal. De bouwkosten voor het aanbrengen van de ebenseerwand en het aansluitend scherm bij HoUandsche Rading bedrageii 2.250.000 gulden welk bedrag door het ministerie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne beschikbaar is gesteld.

Zelf betalen

Ook bij de kern Maartensdijk zal binnenkort met de werkzaamheden ter afscherming van de geluidsoverlast van de rijksweg kunnen worden begonnen. Het betreft hier een scherm ruim 460 meter op het viaduct over de Dorpsweg en zuidelijk daarvan tot voorbij de in aanbouw zijnde nieuwe christelijke lagere agrarische school. Dit scherm moet echter door de gemeente Maartensdijk zelf betaald worden omdat het mede dient ter afscherming van de nieuwe woonwijk langs de dierenriem. De gemeenteraad stelde hiervoor enige tijd reeds een bedrag van ruim 450.000 gulden beschikbaar. Het dorp Groenekan zal nog even geduld moeten hebben, maar ook hier hebben reeds de nodige metingen plaatsgehad en zijn de mogelijke oplossingen van het lawaaiprobleem in studie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.