+ Meer informatie

Kaarsenactie voor Rode Kruis

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) Het Nederlandse Rode Kruis houdt in november en december een „kaarsenactie" om de kas te spekken.

Supermarkten in het hele land hebben inmiddels 200.000 doosjes kaarsen ingekocht, maar het Rode Kruis verwacht er nog veel meer af te kunnen zetten. Aan elk doosje houdt de hulporganisatie netto 2 gulden over, zo heeft een woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis gisteren meegedeeld.

Het gaat om doosjes met vier Gouda-kaarsen. Daarop is onder het RodeKruisembleem de tekst „Verlicht de duisternis" aangebracht. De kaarsen zijn geheel wit gelaten, want „de mensen branden tijdens de feestdagen niet graag een kaarsje waarop prominent ons rode kruis prijkt", aldus de woordvoerder. De doosjes kosten 4,95 gulden. Het Rode Kruis heeft de deelnemende winkelketens toegezegd via televisiespotjes en advertenties in kranten reclame te maken.

De actie is een van de vele initiatieven die het Rode Kruis ontplooit om de middelen te verruimen. Een jaar geleden introduceerde de organisatie een obligatielening van 30 miljoen gulden. Houders krijgen 4 procent rente en dingen mee in een loterij.

Het Nederlandse Rode Kruis kampt al geruime tijd met een fors groeiende behoefte aan inkomsten. Dit jaar manifesteert de behoefte aan geld zich vooral in het potje voor noodhulp. Begin oktober werd het laatste restje van 130.000 gulden aangesproken voor hulp aan Joegoslavië.

De opbrengsten van de kaarsenactie worden naar rato verdeeld over de verschillende uitgavenposten. De totale begroting van het Nederlandse Rode Kruis beloopt 70 miljoen gulden per jaar. De helft wordt besteed aan binnenlandse activiteiten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.