+ Meer informatie

Wao 'ers zien niet veel in harde acties

Arbeidsongeschikten zijn nauwelijks georganiseerd

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Er bestaat in het geheel geen duidelijkheid over de aard en omvang van acties die individuele wao-ers of kleine groepen zullen gaan voeren tegen het kabinetsplan om de uitkeringsduur (en daarmee de hoogte) van de wao te beperken. Of aangekondigde initiatieven als teiefoonblokkades en het bezetten van kruispunten of snelwegen ook zullen worden uitgevoerd, is de vraag. Navraag bij initiatiefnemers leert dat het vaak om een of twee mensen gaat, die hopen via de publiciteit meer mensen mee te trekken. Soms lijkt het dreigen met verzet bedoeld om stoom van de ketel te halen.

De wao'ers in ons land zijn nauwelijlcs georganiseerd. Er bestaat geen bond van niet-werlcenden of van arbeidsongeschikten, die, net als de bonden van werkenden, is aangesloten bij de FNV of het CNV. Er bestaat wel een Landelijk samenwerkingsverband regionale platforms arbeidsongeschtktenorganisaties (LSVWAO), dat elf (tien plus een in oprichting) regionale platforms bundelt. Die op hun beurt bundelen de vele plaatselijke wao-beraden en -organisaties.

Op het landelijk secretariaat in Den Haag bestaat geen inzicht in acties die op til zijn, en van het landelijke noch van de regionale platforms zijn ze te verwachten waar het burgerlijke ongehoorzaamheid betreft, zo blijkt uit de woorden van W. van de Leur. Het blokkeren van wegen is „vanwege de gevaren voor de gezondheid" helemaal uit den boze. „Maar we kunnen niemand tegenhouden".

Hij verwacht dat de overkoepelende organisaties de acties van FNV en Gehandicaptenraad zullen volgen, maar duidelijkheid daarover is niet voor de derde week van augustus te verwachten. „Veel mensen zijn onbereikbaar in de vakantieperiode", zegt Van de Leur.

Voorlichting

Het Landelijk Samenwerkingsverband en de regionale organisaties („We hebben honderden wanhopige telefoontjes van geschrokken waoers") hebben besloten om de voorlichting over de kabinetsplannen sterk te verbeteren. Wat arbeidsongeschikten uit de krant lezen klopt volgens het samenwerkingsverband vaak niet. „We zullen ons dan ook baseren op de tektst uit de Staatscourant". Van de Leur verwijt de Nederlandse pers „het kweken van vooroordelen over wao-ers" in de dagen na het bekend worden van de plannen. Die vooroordelen willen de platforms proberen weg te nemen.

Het Landelijk Samenwerkingsverband zal blijven benadrukken dat het kabinet de arbeidsongeschikten pakt en niet het probleem van de arbeidsongeschiktheid, waarvan de oorzaak bij de werkgevers ligt. Alleen een goed volume-beleid, waarin het voorkómen van arbeidsongeschiktheid en terugkeer in het arbeidsproces centraal staan, vormt een oplossing, en niet „hufterig hakwerk in toch al geminimaliseerde uitrekingen van uitgestoten mensen".

PvdA-gewest

De initiatiefgroep wao van het PvdA-gewest Amsterdam noemt de kabinetsvoorstellen inzake de wao „beslist niet-acceptabel", zo heeft de voorzitter van de groep, K. Boomsma, meegedeeld. De initiatiefgroep stuurde de PvdA-leden van de Tweede Kamer vandaag een brief van die strekking.

De leden van het gewest Amsterdam, dat negentien afdelingen telt, zal tijdens een vergadering half augustus worden voorgesteld met dit standpunt in te stemmen. De voorzitters van zes afdelingen hebben zich er al akkoord mee verklaard.

Volgens de initiatiefgroep doen de plannen ernstig afbreuk aan het sociale-verzekeringsstelsel dat na jaren van moeizame strijd tot stand is gekomen. Het bekorten van de duur van de wao-uitkering is, aldus de initiatiefgroep, onacceptabel, evenals het maken van uitzonderingen voor mensen die al een dergelijke uitkering hebben. Iedereen die arbeidsongeschikt is of wordt, moet recht op een uitkering hebben, aldus de groepsleden in hun brief aan de partijgenoten in de Kamer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.