+ Meer informatie

Pharming kloont koe: twee identieke kalfjes

Van Aartsen trekt vergunning voor experimenten in

2 minuten leestijd

POLSBROEK - Het Leidse bedrijf Pharming is erin geslaagd een koe te klonen. Dat heeft vorige week dinsdag geleid tot de geboorte van twee identieke vrouwelijke kalveren op de proefboerderij in het Friese Oldeholtwolde. Enkele uren na de bekendmaking van de geboorte, gistermiddag, besloot minister Van Aartsen van landbouw de tijdelijke vergunning voor deze experimenten in te trekken.

De gekloonde kalveren, Holly en Belle, zijn inmiddels overgebracht naar een andere proefboerderij van Pharming in Polsbroek. Daar werden ze vanmorgen gepresenteerd aan de pers. In tegenstelling tot stier Herman, het dier waarmee het Leidse bedrijf in 1990 in het nieuws kwam, zijn deze kalveren niet genetisch gemanipuleerd. Dat betekent dat ze geen koevreemde genen bezitten.

Het kloonexperiment is uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Luik. De dieren zijn op dezelfde manier gekloond als Dolly, het Schotse schaap dat een jaar geleden in het nieuws kwam. Het enige verschil met Dolly is dat bij Holly en Belle de oorspronkelijke cellen afkomstig zijn van een ingevroren runderembryo. Bij Dolly was het erfelijk materiaal afkomstig uit de uier van een volwassen schaap.

Medicijnen

Gisteravond maakte het ministerie van landbouw en visserij bekend dat Van Aartsen geen vergunning verleent voor de experimenten van Pharming. Het biotechnologiebedrijf heeft vorig jaar mei toestemming gevraagd om runderen genetisch te manipuleren zodat ze in hun melk medicijnen maken.

Zodra het lukt om zo'n transgeen dier te 'maken', wil Pharming daaruit een aantal kalveren klonen. De techniek die daarvoor nodig is, kerntransplantatie, heeft het bedrijf inmiddels onder de knie. De volgende stap is het klonen van transgene runderen die een menselijk gen in zich dragen waardoor ze in hun melk medicinale eiwitten maken. Het betreft medicijnen tegen bloederziekte, een antibioticum en een zeldzame spieraandoening. Na de vergunningsaanvraag heeft Pharming een tijdelijke ontheffing gekregen maar die is nu ingetrokken. De twee gekloonde kalveren mogen blijven leven, maar het bedrijf moet stoppen met kloonexperimenten. De minister vindt dat nog onduidelijk is of de genetische experimenten van Pharming inderdaad zullen leiden tot de succesvolle productie van medicinale eiwitten. Daarom vindt hij het niet nodig om klonen toe te staan als vermeerderingstechniek van die gemanipuleerde dieren.

Niet de eerste

Pharming is met het klonen van de kalveren niet de eerste. Een dag voor de geboorte van Holly en Belle kwam in de VS een gekloond stierkalf ter wereld, Mr. Jefferson. De methode waarop Mr. Jefferson 'gemaakt' is, verschilt niet met die van de Nederlandse kalveren. Vanmorgen werd duidelijk, dat ook in Nederland en België, al eerder met kerntransplantatie is geëxperimenteerd.

Zie ook pag. 3: "Nederland heeft z'n eigen Holly".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.