+ Meer informatie

Moskou sluit verdrag met Mozambique

Castro bezoekt Algerije

2 minuten leestijd

MAPOETO — De Sovjet-Unie en Mozambique hebben donderdag een vriendschapsverdrag gesloten. Van Russische zijde is echter vernomen dat de details van het verdrag, dat in Mapoeto door president Nikolai Podgorny namens de Sovjet-Unie en president Samora Machel namens Mozambique ondertekend is, pas op 3 april bekend gemaakt zullen worden.

De ondertekeningsplechtigheid vond korte tijd nadat een menigte van meer dan 10.000 mensen in Mapoeto door Podgorny en Machel was toegesproken plaats. Tijdens zijn anderhalf uur durende rede maakte Podgorny het nieuws van het verdrag bekend.

In zijn rede zei Podgorny dat er ,,geen mogelijkheid tot verzoening" is met de blanke minderheidsbewinden in Zuidelijk Afrika en beloofde hij dat de Sovjet-Unie „zich zal verzetten tegen iedere poging de racistische regimes in stand te houden".

In zijn toespraak, alinea voor alinea in het Portugees vertaald, zei Podgorny dat het Russische beleid inzake de ontspanning de „spanningen weg vermindert" en de derde-wereldlanden de mogelijkheid geeft zich te ontwikkelen. De spanning in Zuidelijk Afrika kan volgens Podgorny echter niet verminderd worden tenzij ,,de racistische regimes" uit de weg worden geruimd. De problemen in het gebied zijn volgens de president het gevolg van ,,het verzet van de racistische regimes tegen de wil van het volk".

Het is het eerste vriendschapsverdrag met een ander land dat Mozambique heeft gesloten sinds de onafhankelijkheid van Portugal in 1975 werd verkregen. De Sovjet-Unie heeft al een dergelijk verdrag met Angola gesloten. Vrijdag zal de Russische president zijn rondreis door zuidelijk Afrika afsluiten. Hij zal dan voor een „officieus" bezoek nog enkele dagen in Tanzania verblijven.

De Cubaanse premier Fidel Castro is donderdag in Algiers aangekomen voor het laatste bezoek op zijn Afrikaanse reis.. Bij aankomst op de luchthaven van Algiers zei Castro dat hij ,,net als Columbus een werelddeel in strijd had ontdekt".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.