+ Meer informatie

Voor dominee huwelijk niet louter privé

1 minuut leestijd

HANNOVER — De Evangelische Kerk in Duitsland verwacht van haar dominees, dat zij hun levenswijze en hun huwelijk niet louter als een privézaak beschouwen.

Dat staat in een werkstuk dat de kerkenconferentie van de EKD aan de aangesloten kerken heeft toegestuurd. De kerkenconferentie van de EKD bestaat uit de leidingen van de 17 landskerken.

Volgens het document moet de leiding van de kerk in eerste instantie pastoraal reageren op ,,schendingen van de ambtsplicht". Ze moet in het geval van een echtscheiding bekijken of de betrokken theoloog zonder schade voor zijn werk in een gemeente kan blijven werken. Eventueel moet de kerk juridische maatregelen nemen die kunnen variëren van overplaatsing tot ontslag.

In het document staat verder dat alternatieve samenlevingsvormen ,,de christelijke overtuiging niet kunnen veranderen volgens welke het huwelijk als Gods instelling de grondvorm is waarin man en vrouw een leven lang verbonden moeten zijn en de kinderen bescherming en geborgenheid ervaren".

Theologiestudenten moeten op de hoogte worden gesteld van de verwachting die de kerk van haar dominees heeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.