+ Meer informatie

Alphen krijgt grootste composteerinstallatie

Bouw afvalverwerker kost 30 miljoen gulden

2 minuten leestijd

ALPHEN A/D RIJN - De grootste composteerinstallatie van Nederland komt in Alphen aan den Rijn en gaat zo'n 30 miljoen gulden kosten. De installatie krijgt een capaciteit van 52.000 ton, wordt volgens plan neergezet op het bedrijventerrein De Schans en wordt gebouwd in opdracht van het Gemeenschappelijk Vuilverwekingsbedrijf Midden-Holland (GVB). Dit blijkt uit een gisteren verschenen persbericht.

De installatie is bedoeld voor het cömposteren van groente-, fruit- en tuinafval dat bij de huishoudens van de in het GVB-gebied gelegen Midden-Hollandgemeenten wordt ingezameld.

Met de voorbereiding van de plannen is bijna twee jaar gemoeid geweest. Samen met de partners, het Provinciaal Afvalverwerkingsbedrijf Zuid-Holland NV (Proav) en de vennootschap onder firma Alphen Recycling, gaat het GVB de installatie beheren. Met het voornemen de installatie te bouwen, geven de partners tevens een antwoord op de grote vraag naar verwerkingscapaciteit voor gftafval in Nederland.

In het GVB-gebied is de gescheiden inzameling van gft-afval inmiddels ingevoerd, maar het afval zelf wordt nog steeds afgevoerd naar de VAM in Wijster. Vanwege de hoge transportkosten en de beperkte capaciteit kan dat niet onbeperkt doorgaan. Alleen al voor Zuid-Holland wordt voor het jaar 2000 een hoeveelheid van 400.000 ton gft-afval verwacht. Volgens een woordvoerder van het GVB is het initiatief wel het eerste in Zuid-Holland, maar zeker niet het laatste. Het ideaal is dat elke provincie haar eigen afvalproblematiek oplost.

Voorlopig wordt er op gestructureerde afzetmogelijkheden en toepassingen van de uiteindelijke compost nog gestudeerd. Door de Vereniging van Afvalverwerkers in Nederland wordt een aantal onderzoeken hiertoe gedaan, waaronder enkele bij het proefstation voor de boomkwekerij in Boskoop. Verwacht wordt dat in de boomkwekerij voor het aanvullen met hoogwaardige grond grote hoeveelheden compost nodig zijn, vanwege de afvoer van kluiten aan de jonge boompjes en de inklink van de gronden in veenrijke teeltgebieden. De provincie heeft overigens een afzetgarantie verstrekt.

Presentatie

Dinsdag zullen de partners de composteerplannen presenteren aan de leden van het algemeen bestuur, de deelnemende gemeenten en de pers. De definitieve beslissing wordt genomen in de openbare vergadering van het algemeen bestuur op 24 maart. Er wordt voorgesteld de opdracht voor de bouw van de installatie te verlenen aan de Heidemij. De bouw zal ruim een jaar duren, zodat verwacht wordt dat de installatie medio 1993 in bedrijf kan worden genomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.