+ Meer informatie

Geen problemen door nieuwe verkeersregels

Voorlichting aan publiek inmiddels verbeterd

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De politie verwacht niet dat er grote problemen zullen ontstaan door de invoering van het nieuwe Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV), dat vrijdag van kracht is geworden. De wijzigingen ten opzichte van het oude reglement zijn zo „marginaal", dat de weggebruikers er weinig moeite mee zullen hebben.

Dat zegt hoofdinspecteur J. Dwarswaard van het Coördinerend Politieberaad. Tot dusver zijn er volgens hem geen signalen geweest dat verkeersgebruikers niet weten waar ze aan toe zijn met de nieuwe regels.

Uitgangspunt daarvan is dat er meer aan het verantwoordelijkheidsbesef van de verkeersdeelnemers wordt overgelaten. Een groot aantal overbodig geachte voorschriften is geschrapt en er zijn ook wat borden verdwenen of vervangen.

Ontkenning

Dwarswaard ontkent overigens dat de politie overtredingen van het nieuwe RVV voorlopig niet zal bekeuren. Weliswaar zal niet meteen op alle slakken mocht

zout worden gelegd, maar een weggebruiker een verkeersongeluk veroorzaken door de nieuwe voorschriften aan zijn laars te lappen, dan gaat hij wel degelijk op de bon.

Dat zou bij voorbeeld het geval kunnen zijn als een automobilist bij het wegrijden verzuimt richting aan te geven. Volgens het nieuwe RVV is dat verplicht.

Een regel waaraan de automobilisten volgens Dwarswaard zullen moeten wennen, is de veranderde status van de zogenoemde matrixborden. In het oude RVV gaven die een adviessnelheid aan. Sinds vrijdag is dat een maximumsnelheid. Automobilisten die zich daar niet aan houden, moeten er rekening mee houden dat ze bekeurd kunnen worden, aldus Dwarswaard. De politie zal daar echter niet gericht op gaan controleren.

Niet optimaal

De voorlichting rond het nieuwe RVV is niet optimaal verlopen. De informatiefolders die door het ministerie van verkeer en waterstaat worden verspreid, bleken lang niet op ieder postkantoor beschikbaar. Volgens Dwarswaard heeft „uiterst adequaat" optreden van het departement ertoe geleid dat dat nu wel het geval is.

Een woordvoerder van Verkeer en Waterstaat zegt dat er aanvankelijk 1 miljoen folders waren gedrukt. De belangstelling bleek zo groot dat er een tweede oplage is gemaakt van 1,2 miljoen exemplaren. Die is op 28 oktober verspreid.

Maandag, dinsdag en woensdag houdt het ministerie samen met de Rijksuniversiteit Leiden een enquête om na te gaan in hoeverre de weggebruikers op de hoogte zijn van de nieuwe regels, aldus de woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.