+ Meer informatie

iTen minste 22 doden bij aanslag in Bogota

|Columbia vreest hervatting drugsoorbg

3 minuten leestijd

BOGOTA (RTR/AFP/DPA) - De bomaanslag zaterdagavond in de Columbiaanse stad Medellin, waarbij 22 doden zijn gevallen en 143 mensen verwondingen opliepen, heeft de vrees doen ontstaan dat de bloedige oorlog tussen de drugsmafia en de Columbiaanse regering is hervat.

De bom explodeerde in de buurt van de arena "La Macerna", waar een stierengevecht zojuist was afgelopen. De bezoekers stonden in de straat te praten en te drinken op het moment dat de bom ontplofde. De bom, die ongeveer 200 kilo dynamiet bevatte, werd onder een brug tot ontploffing gebracht toen er net een busje met politieagenten was gearriveerd die moesten helpen het verkeer in goede banen te leiden.

Huurmoordenaars
Zes agenten in het busje werden op slag gedood. Vele andere mensen werden door de kracht van de explosie de lucht in geblazen. Sommigen belandden in de Medellin-rivier. De brug en 45 auto's werden vernield. Verscheidene slachtoffers liepen over een groot deel van hun lichaam derdegraadsbrandwonden op. In een straal van honderden meters om de brug werden gebouwen beschadigd. .

Het hoofd van politie in de Columbiaanse stad Medellin heeft gisteren het plaatselijke drugskartel ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. Volgens een communiqué van de politie hebben huurmoordenaars in opdracht van het drugskartel de aanslag uitgevoerd.

In de pers werden als mogelijke daders leden van het drugskartel, dat in Medellin zijn basis heeft, genoemd. Daarnaast werd gedacht aan guerrillastrijders of tegenstanders van de eigenaar van de arena. „Er zijn verscheidene versies. Ze worden allemaal onderzocht", aldus hoofd van politie kolonel Jorge Ferrier, die zei dat enkele lokale radiostations waren benaderd door personen die de aanslag opeisten.

De aanslag gebeurde enkele uren nadat een lid van een van de machtigste en gewelddadigste mafiafamilies, Juan David Ochoa, zichzelf aangaf bij de Justitie in Medellin. Enkele politici menen dat de bom geplaatst is door mensen die zich verzetten tegen de stap van de 42-jarige Ochoa.

President

Tijdens de drugsoorlog die werd gevoerd in 1989 en 1990 maakten de leden van het drugskartel in Medellin gebruik van autobommen. Juli vorig jaar kondigde het kartel een bestand af en hielden de bommen op. Vrijdag heeft het drugskartel nog verklaard het bestand te zullen handhaven.

President César Gaviria heeft onlangs de toezegging gedaan dat drugshandelaren die zichzelf aangeven milde straffen zullen krijgen en niet zullen worden uitgeleverd aan de VS.

De neef van de Columbiaanse president César Gaviria, die sinds drie dagen werd vermist, is zaterdag dood aangetroffen op zijn boerderij. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De politie trof de 37-jarige Fortuanato Gaviria, ex-gouverneur van de provincie Caldas, half begraven bij zijn boerderij aan. De neef van de Columbiaanse president had een schotwond in de borst. Niemand heeft tot op heden de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.