+ Meer informatie

Weinberger ongerust over agressieve houding SU

„Militaire interventie in Polen zal NAVO-landen wakker schudden"

2 minuten leestijd

„Een invasie in Polen kan alleen naar alle twijfel bij linkse politieke proepen in Europa, die tegen het opitellen van nieuwe raketten zijn, weglemen." Een militaire actie van de S. j. in Polen zou het militaire evenvicht ook aantasten omdat het „front" tussen Oost en West met een groot aantal Sovjetrussische militairen zou worden uitgebreid.

Amerikaanse reactie

In geval van een dergelijke invasie „moeten we duidelijk maken dat dergelijke zeer agressieve daden een Amerikaanse reactie uitlokken." Weinberger zei in het vraaggesprek ongerust te zijn over de ,,neutralistische" tendensen in verscheidene landen van het Atlantisch bondgenootschap. „Het is gevaarlijk naïef en onjuist te menen dat de huidige toestand zou kunnen worden verbeterd door een eenzijdige ontwapening."

Wat de achterstand in de bouw van de Amerikaanse kernonderzeeboot van de Trident-klasse betreft zei Weinberger dat het Pentagon voortzetting van dit programma aan buitenlandse scheepswerven zou kunnen toevertrouwen. ,,Er zijn verscheidene buitenlandse werven die het kunnen. Engeland, om slechts een voorbeeld te noemen, heeft een grote bouwcapaciteit op zijn scheepswerven", aldus Weinberger.

Toestand nog ernstig

Wat de toestand in de Arabische Golf betreft zei de minister dat de V.S. CASPAR WEINBERGER militaire faciliteiten in dat gebied niet kunnen missen om aan eventuele Sovjet-agressie het hoofd te kunnen bieden.

Volgens de Amerikaanse minister van defensie, Caspar Weinberger, is de toestand in Polen „nog steeds zeer ernstig". Ofschoon er geen rechtstreekse aanwijzingen zijn voor een interventie door de Sovjet-Unie, is de militaire activiteit in het land zeer groot en staat zij buiten de manoeuvres van het Warschaupact die het afgelopen weekeinde al moesten zijn beëindigd, aldus Weinberger bij zijn aankomst in Londen.

NAVO-congres

Minister Weinberger brengt deze week een bezoek aan enkele Westeuropese landen. Hoofdpunt van zijn besprekingen zijn de plannen van de NAVO (Noordatlantische Verdragsorganisatie) voor de plaatsing van 572 kernraketten op Westeuropees grondgebied als tegenwicht voor de Russische SS-20-raketten. In het kader van zijn reis zal hij dinsdag en woensdag in Bonn het halfjaarlijkse beraad van het planbureau voor nucleaire bewapening van de NAVO bijwonen.

De minister liet verder weten dat de Russen nog geen duidelijke plannen voor een inval (in Polen) hebben, maar dat de militaire oefeningen van de troepen van het Warschaupact langer dan was voorzien, duren. De voedselvoorziening lijkt veel groter te zijn dan noodzakelijk voor een dergelijke oefening, aldus Weinberger.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.