+ Meer informatie

Gaatjesboorders opgepakt

Veluwse raamkozijnen genieten de voorkexir

4 minuten leestijd

EDE — Er wordt een gaatje in het kozijn geboord, het raam wordt ontgrendeld, geboefte sluipt naar binnen en eigent zich wederrechtelijk andermans dierbare spulletjes toe. Opnieuw is de Veluwe geteisterd door „gaatjesboorders". Ditmaal boorden de inbrekers een gaatje in een kozijn in de Edese wijk De Rietkampen. Het liep slecht voor hen af: twee Joegoslaven en een Amsterdammer werden door de politie klemgereden en verdwenen achter slot en grendel.

Gaatjesboorders schijnen het in hoofdzaak op de Veluwe voorzien te hebben. Deze bizarre manier van inbreken stak de afgelopen negen maanden bij vlagen de kop op. Een paar noodsignalen:

Harskamp, 8 november 1990: drie inbraken. „De dieven kwamen binnen door.aan de achterzijde van het huis een gat in het raamkozijn te boren en daardoor het raam te ontgrendelen".

Lunteren, 2 april 1991: „Bij een vannacht gepleegde inbraak in een woning in Lunteren zijn een draadloze telefoon, een videocamera, een filmcamera en 300 gulden weggehaald. Met behulp van de eveneens door de dief aangetroffen autosleutels was het een klein kunstje er vervolgens met de voor het huis staande auto, een Opel Vectra, vandoor te gaan. De dief was het huis binnengedrongen door met de gaatjesboor-methode een raampje te openen. De bewoners waren thuis en hebben van de inbraak helemaal niets gemerkt".

De berichten in de plaatselijke nieuwsbladen volgden elkaar in snel tempo op. Ede, 4 april: „Inbrekei's hebben de afgelopen dagen spectaculaire opbrengsten verkregen uit diverse woninginbraken in de Rietkampen. Voor duizenden guldens aan met hame geluidsapparatuur werd weggehaald. De politie constateert dat veel inbrekers steeds inventiever en professioneler te werk gaan".

Niemand...

Ook Voorthuizen en Elspeet vielen ten prooi aan de gaatjesboorders. En een 35-jarige Harskamper stond raar te kijken toen hij om kwart voor acht 's morgens een puinhoop in zijn huiskamer ontwaarde en ontdekte dat de hoorders met 3250 gulden de benen genomen hadden. In het raamkozijn prijkte een gaatje van 12 millimeter doorsnede.

Boos belde Jan Cornelisse naar de politie. En in het proces-verbaal constateerde hij laconiek: „Ik heb aan niemand het recht gegeven om zich door middel van het boren van een Geboefte sluipt naar binnen... gat in voornoemd raamkozijn, en vervolgens door middel van dit gat het raam te ontgrendelen en te openen, zich de toegang te verschaffen tot Foto RD mijn woning. Verder heb ik aan niemand het recht gegeven, ook niet namens voornoemde stichting (waarvan ComeUsse net buitenlands geld ter waarde van een paar duizend gulden in huis had, LV), bovengenoemde goederen, welke respectievelijk eigendom zijn van die stichting en van mij, weg te nemen en toe te eigenen". Het hielp niemendal. Het geld was weg en bleef weg.

Geen handleiding

Meer boorberichten volgden. 11 mei 1991: „Gaatjesboorders zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in Lunteren aan het 'werk' geweest... In raamkozijnen van twee woningen aan de Hindelaan en een woning aan de Klomperweg werden ook gaatjes geboord. Maar het lukte de inbrekers niet daar binnen te komen".

EÖe, 14 mei: „In een woning aan de AUendesingel is in de nacht van maandag op dinsdag ingebroken en zijn goederen met een waarde van ongeveer 4500 gulden gestolen. De daders hadden in een kozijn twee gaten geboord, waardoor zij het raam gemakkelijk konden openen".

Een uitvoerige beschrijving van de gaatjesboor-inbreektechniek, die enkele tientallen jaren geleden ook al werd toegepast, laten we achterwege. Een eerdere 'handleiding' in een andere krant leidde tot een aanzienlijke toename van het aantal inbraken in die regio. De inbrekers die de Veluwe onveilig maakten, zijn in ieder geval niet voor de poes. Het snaakse geboefte hield zich een paar maanden stil, maar in de nacht van 17 op 18 juü werd er weer geboord. Aan de Hattasingel in de Edese wijk De Rietkampen werden veertig cd's, een telefoonantwoordapparaat, een marmeren schaakspel, twintig eurocheques en twee portemonnees beraach-i tigd.

Telefoontje

Ditmaal waren de gaatjesboor3ëTS echter minder fortuinlijk. De politie kreeg een telefoontje dat er een auto met gedoofde lichten door de wijk reed. De Hermandad was er vlot bij en zette de achtervolging in. Twee Joegoslaven (29 en 38 jaar oud) en een 23-jarige Amsterdammer werden in de boeien geslagen. Zij bekenden de inbraak aan de Hattasingel gepleegd te hebben, maar of ook de eerdere gaatjesboorderijen op hun conto geschreven moeten worden, vertelden ze niet. En daarmee bleven de eerdere zaken volgens een woordvoerder van de Edese politie onopgelost. De Joegoslaven (van wie de een in Amsterdam woont en de ander in Nederland slechts op bezoek was) en de Amsterdammer zijn inmiddels uit hun voorlopige hechtenis ontslagen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.