+ Meer informatie

uwelijhssluiting op sfeervo Ue raadhuizen vaak duurder

9 minuten leestijd

Voor de een is het zonder meer duidelijk: we trouwen in de gemeente waar we wonen, wat dat ook moge kosten. Voor de ander ligt de zaak minder eenvoudig. Afkomstig uit Zeeland, woonachtig in Groningen, aanstaande eega is een Gelderse... in welk raadhuis laten we ons in de echt verbinden? Wat is het goedkoopst? Voor weer anderen speelt alleen de sfeer een rol: die willen per se in een kasteel of middeleeuws stadhuis het jawoord uitspreken. Een rondje langs verschillende fraaie, druk door bruidsparen bezochte raadhuizen.

Dat de gemeente Vorden een echt kasteel tot zijn beschikking heeft als trouwlocatie is te merken aan het aantal niet-Vordense bruidsparen dat daar in de echt wordt verbonden. Van de 167 paren die er vorig jaar trouwden kwamen er maar 33 uit Vorden. „Er komen ook nogal eens mensen uit Apeldoorn", vertelt mevrouw Brandwacht van het bureau burgerlijke zaken. „Als Apeldoorn vol is op de dag die zij willen." De aantrekkelijkheid van Vorden wordt nog verhoogd door het feit dat de tarieven relatief gezien niet schrikbarend hoog zijn: „Wij zijn voor een kasteel niet echt duur", meent mevrouw Brandwacht. Tot en met vrijdagmorgen betaal je er voor een huwelijkssluiting + 265 gulden, op vrijdagmiddag 480 en op zaterdagochtend 690 piek. Het trouwboekje (leren omslag en gekalligrafeerd) kost ƒ 26,50. De drukste tijd voor ambtenaren van burgerlijke stand is de periode mei tot en met september. „Dan zijn er soms wel 30 bruidsparen in de maand", vertelt de woordvoerster van de afdeling burgerzaken.

Slot Zeist
In slot Zeist is het mogelijk het huwelijk gratis te laten voltrekken. Dan moet je op woensdagmorgen om negen uur, kwart voor tien of kwart voor elf trouwen. „Het wordt best veel gedaan", weet José Nijssen van de afdehng burgerlijke stand. „Dan zegt men: voor die 355 gulden (het normale tarief, AL) kunnen we ook wat anders doen." Op zaterdag trouwen kan in Zeist alleen op de eerste en de derde zaterdag van de maand. Het tarief is dan 650 gulden. Slot Zeist heeft ook een > kleine zaal (max. 15 personen). Normaal kost gebruik van die zaal 235, op genoemde zaterdagen 470 gulden. Voor een trouwboekje vraagt de gemeente Zeist 9 gulden (in plastic) of ƒ 33,50 (leren omslag). Wie het gekalligrafeerd wil moet 19 piek extra betalen. In deze gemeente werden vorig jaar 602 huwelijken gesloten en voor het eerst kwam het percentage nietZeistenaren daarbij boven de 50 uit (50,5 procent om precies te zijn). Heel veel mensen moeten worden teleurgesteld; het in 1686 gebouwde slot is nu eenmaal op een gegeven moment 'volgeboekt'. De paren worden dan verwezen naar bijv. Driebergen of Slot Zuylen, eveneens fraaie locaties om in het huwelijk te treden. Ook in de zomermaanden is het druk met trouwerijen. „Eerder was het in de maand juH wat minder, nu misschien één week in juli. Dat komt door de vakantiespreiding", verklaart mevrouw Nijssen. In 's-Gravenhage worden op één (vrij)dag in mei of september soms elf huwelijken voltrokken. Nu heeft de hofstad dan ook drie gebouwen waar dat kan. „Maar het oude stadhuis aan de Groenmarkt is het meest in trek", vertelt de heer Van Benthem van de afdeling huwelijken. „Ik schat dat van de pakweg 2700 huwelijken hier vorig jaar er duizend aan de Groenmarkt werden gesloten." Dat stadhuis werd in 1565 gebouwd; het gedeelte waarin wordt getrouwd isvanl731of 1739, dat weet Van Benthem niet precies. Voor een kosteloze huwelijksvoltrekking moet je in de andere gebouwen zijn, op woensdag of donderdag tussen negen en tien uur. Van maandag tot en met donderdag kost een Haagse huwelijkssluiting ƒ 291,-, op vrijdag 388 gulden. Voor de zaterdagochtend moet 875 gulden worden neergeteld. Die bedragen zijn inclusief trouwboekje in plastic. Wie een leren omslag wil betaah/25,50. In Den Haag wordt niet gekalligrafeerd: de gegevens worden via de computer in het trouwboekje gezet. Driekwart van de bruidsparen hier is Hagenaar; de overigen hebben vaak via hun werk (bijv. diplomaat) een band met de hofstad. 's-Gravenhage is de centraIe gemeente die de ondertrouw regelt voor Nederlanders die in het buitenland wonen maar in Holland willen trouwen.

Kasteel Doorwerth
Wie in de gemeente Renkum trouwt, kan behalve voor het raadhuis kiezen voor kasteel Doorwerth. Die laatste mogelijkheid is wel even duurder, want de huur van het kasteel komt erbij. Bovendien kan het van april tot en met oktober alleen op zaterdag (780 gulden). Van november tot en met maart kun je ook op dinsdag tot en met vrijdag terecht. Dan kost een huwelijkssluiting hier 450 gulden. De ceremonie op het gemeentehuis kost 185 • gulden, Iaat de heer Huiting, chef afdeling burgerzaken, ter vergelijking weten. Een Renkums trouwboekje in plastic kost zes gulden, in leer ƒ 27,50. Daar komt indien gewenst het kalligrafereren nog bij: 17,50 gulden. In kasteel Doorwerth werden het afgelopen jaar 32 huwelijken gesloten, de meeste op zaterdag. „Vaak komen ze uit Renkum, maar ook vaak uit andere gemeenten", aldus Huiting. „Wij houden daar geen statistiek van bij." Voor het komende jaar staan wat meer kasteelhuwelijken genoteerd: „De belangstelling stijgt", vermoedt hij.

Gouda
Het Goudse raadhuis, anno 1448, krijgt veel Rotterdamse bruidsparen op het in 1603 gebouwde bordes. „Er zijn vorig jaar 675 huwelijken gesloten", vertelt een ambtenaar van burgerlijke stand. „De meesten kwamen uit Gouda, de anderen uit Leiden, Leiderdorp, Reeuwijk, Waddinxveen en vooral uit Rotterdam." Gouda hanteert voor elke dag een ander tarief Tot voor kort kostten vrijdag en zaterdag evenveel (390 gulden), maar nu is de zaterdagprijs verdubbeld vanwege de enorme toeloop. „Voor 29 februari hebben we er drie staan." Op donderdag kun je pas na vieren terecht, vanwege de warenmarkt op het raadhuisplein. Dat kost dan / 195,-. Woensdag is het goedkoopst: 146 piek, maandag komt op 291 en dinsdag op 242 gulden. Voor het trouwboekje vraagt Gouda / 9,50, een met leren omslag kost / 28,75, terwijl voor kaüigraferen 17,50 wordt gerekend.

Elburg
Het 15e-eeuwse kloostercomplex in Elburg dat na de Tweede Wereldoorlog werd gerestaureerd en sinds '56 als gemeentehuis dienst doet, is bijzonder in trek bij bruidsparen. De gemeentelijke diensten zitten allang in een modern gebouw buiten het centrum, maar de oude trouwzaal (tevens raadzaal) is als zodanig in gebruik gebleven. Het is de voormalige eetzaal van de nonnen, het refter. „Heel knus", noemt mevr. D. van Boven van de afde* ling burgerlijke stand deze zaal. Er zijn volgens haar veel bruidsparen uit Lelystad en Almere die in Elburg in het huwelijk treden. „Die vinden het in hun woonplaats te modern." Van de 180 huwelijken vorig jaar waren er vijftig van „buiten". Op maandagochtend is een Elburgse trouwerij kosteloos, voor de overige dagen betaal je / 196,55,-. Op zaterdag trouwen is in het voormalige Zuiderzeestadje niet mogelijk. Een trouwboekje kost er 12 gulden, in leer / 35,65. Kalligraferen is er niet bij; de gegevens worden getypt.

Middelburg
Als je in de eerste week van augustus wilt trouwen, kun je niet in Middelburg terecht. In die week is er kermis op het plein voor het raadhuis en nog afgezien van de parkeerproblemen die dat oplevert is een huwelijksceremonie vanwege het vele lawaai ondoenlijk. Voor het overige is het gotische stadhuis, dat in de Tweede Wereldoorlog werd verwoest en in originele stijl is herbouwd, erg geliefd bij bruidsparen. Vorig jaar werden er zo'n 275-300 paren in de echt verbonden, schat Carla van Hekke van de afdeling burgerlijke stand. Die komen „nogal eens uit de omstreken, niet alleen uit Middelburg. Komen ze echt van ver, dan hebben ze meestal wel een band met de stad. bij voorbeeld doordat ze hier geboren zijn. Bruidsparen die „zomaar" voor Middelburg kiezen, dat zijn er nog geen tien in 't jaar." Juist omdat vrijdag de meest gekozen dag is om te trouwen is het tarief voor een vrijdagse huwelijkssluiting het laagst, verklaart mevrouw Van Hekke. Op maandag en dinsdag betaal je 2'95, op woensdag en vrijdag 222, op donderdag 258 en op zaterdag 620 gulden. Deze prijzen zijn inclusief loper. parkeerkaarten en trouwboekje in plastic. Wie dat laatste in leer wil moet 31 gulden neertellen. Kalligraferen kan alleen als je het zelf verzorgt.

Bode
Alle aandacht op het stadhuis gaat natuurlijk naar het bruidspaar. Het werk van de bode moeten we echter ook niet vergeten. Het is zijn taak (als dat gebruikelijk is of gevraagd is) de loper uit te leggen. hij ontvangt het bruidspaar en de familie en leidt hen naar de trouwzaal. Hij wijst waar bruid en bruidegom horen te zitten, waar de ouders en de getuigen. Als de ringen op het gemeentehuis worden gewisseld, krijgt de bode deze van (meestal) de ceremoniemeester. Hij zorgt ervoor dat de ambtenaar van burgerlijke stand op het juiste moment de ringen voor zich heeft, of hij legt ze al van tevoren klaar op de tafel. Soms geheel in stijl, op een wit kussen. Er zijn gemeenten waar de bode assisteert bij het tekenen van de akte. Hij legt deze dan aan de verschillende personen die tekenen voor. Het gebeurt ook wel dat de ambtenaar van burgerlijke stand dit doet.

Welke dag?
Dat de zaterdagen overal het duurst zijn komt doordat het gemeentehuis dan gesloten is, de ambtenaar en andere functionarissen dus overwerk doen, het gebouw speciaal hiervoor verwarmd moet worden. enz. Het hogere tarief voor de vrijdag (in veel gemeenten) wordt gehanteerd vanwege de enorme drukte op die dag. Toch lijkt het geld de trouwlustigen niet af te schrikken. Overigens is de prijs niet het enige nadeel van de vrijdag. Er bestaat grote kans dat je vlug het gemeentehuis moet verlaten omdat het volgende paar binnenkomt, en met de kerk is dat soms al net zo. En het tijdschema hoeft maar even uit te lopen of de fotograaf heeft nauwelijks tijd voor je, want hij moet al weer weg voor de volgende bruidsreportage. Over restaurant of zalencentrum hebben we het nog niet eens. Denk eens over een andere dag. Natuurlijk, vrijdagnacht kunnen de bruiloftsgasten uitslapen. Maar wanneer je het niet te laat maakt is het niet zo'n punt als ze de volgende dag weer op hun werk moeten zijn. En een bruiloft is immers niet per definitie geslaagd als het feest tot in de kleine uurtjes duurde. <

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.