+ Meer informatie

Overstroming in Limburg door natte zomers

2 minuten leestijd

Rond de Kerstdagen en de jaarwisseling was met name de provincie Limburg voortdurend in het nieuws vanwege zware wateroverlast. Op veel plaatsen werd de hoogste waterstand van de eeuw bereikt, waarmee de records van 1926 sneuvelden. In deze bijdrage enkele mijmeringen over de aanleiding tot deze watersnood, en wat algemene opmerkingen over wateroverlast.

Mensen die de ramp van 1953 hebben meegemaakt, weten over het algemeen nog goed wat voor schade water aan kan richten. Neem alleen het trieste feit dat tijdens deze ramp ruim 1850 mensen de verdrinkingsdood vonden, en men weet genoeg over de kracht en de gevolgen als water een uitweg zoekt in gebieden waar het normaal gesproken niet behoort te zijn. Ook was er veel wateroverlast, en daarmee bedoel ik de letterlijke betekenis van het woord: lastig, omdat alles nat en vies werd zonder dat het dramatische gevolgen aannam (zie bij voorbeeld de foto van Kinderdijk, in de loop van februari 1953 genomen). Ruim veertig jaar later: Limburg loopt onder water. Als je niet in het bewuste gebied woont, moet je de overlast toch niet bagatelliseren. Het zal je huis maar zijn: volgelopen met water, veel vieze modder achterlatend wanneer het water zich weer terugtrekt. Dergelijke dingen grijpen diep in in het huisgezin.

Oorzaak
Ik denk dat we voor de oorzaak bij het begin moeten beginnen. Een klein halfjaar geleden: Nederland beleeft een van zijn natste zomers. Het waterpeil in de Maas staat veel-hoger dan de afgelopen jaren. November 1993: Europa ligt in de greep van koud winterweer. Een kleine maand later stromen zachtere luchtmassa's Europa binnen. De sneeuw in de Alpen begint te smelten en het gaat fors regenen. De Maas en Rijn en andere rivieren in Duitsland en Frankrijk stromen vol en treden buiten hun oevers. Nog iets anders: in de tweede helft van 1993 valt in Nederland op veel plaatsen ruim twee keer zoveel regen als in de eerste helft (zie grafiek).

Gevolgen
De gevolgen zijn voor veel inwoners in Limburg desastreus. Gelukkig vallen er geen slachtoffers. Nog even terug naar 1953: wie het boek van Kees Slager over de reconstructie van "De Ramp" heeft gelezen -hoewel er best wat op het boek valt af te dingen- weet welke dramatische gevolgen het water toen heeft gehad. Daarmee is de overlast in Limburg absoluut niet vergelijkbaar. Toch, we zijn sinds 1953 ons vaak bewust van het gevaar van de westkant, maar dat betekent niet dat we de zuidoostelijke provincies nu maar zonder slag of stoot in de nattigheid moeten laten zitten. Gelukkig heeft de minister van verkeer en waterstaat dat ook ingezien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.