+ Meer informatie

Braken

2 minuten leestijd

Ik heb veel last van braken kort na een operatie, hoe komt dat? Antwoord — Voor, tijdens en na een operatie bestaan er veel aanleidingen tot misselijkheid en braken. Alle spanningen rondom een operatie, onderzoeken en voorbereidingen, gaan een patiënt niet licht voorbij. Voor velen is het nuchter blijven op de dag van de operatie vaak al een probleem. Een lege maag kan misselijkheid veroorzaken of braakneigingen opwekken. Een half tot een uur voor de operatie wordt de premedicatie gegeven. Dit zijn meestal stoffen die van morfine afgeleid zijn, en deze kunnen braken tot gevolg hebben. Tijdens de operatie wordt er een narcose gegeven. Meestal is dit een gas, dat ingeademd wordt. Gelukkig is men zich hiervan niet bewust, na de operatie weet men er des te meer van. Er bevindt zich een kleverig slijm op de slijmvliezen dat men maar zo snel mogelijk weg wil slikken. In dit slijm wil nog wel eens opgelost narcosegas zitten, wat misselijkheid en braken tot gevolg kan hebben. Ook het soort operatie is van belang. Operaties aan maag, darmen en galwegen zijn berucht om het braken na de operatie. De pijnstillers die na de operatie gegeven worden kunnen ook braken opwekken. Door pijn of ongemak na een operatie kunnen sommige patiënten zo gespannen zijn dat men onwillekeurig de sluitspier van de maag gesloten houdt. Hierdoor raakt de maag vol, en blijft vol...weer braken. Als men na een operatie te snel, begint te drinken kan dit ook braken tot gevolg hebben. Zo ziet u, er zijn heel wat oorzaken van braken op te noemen, waarvan sommige gemakkelijk te voorkomen zijn. En als laatste, misschien een'schrale troost voor u: vrouwen braken nu eenmaal sneller dan mannen...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.