+ Meer informatie

„Rol van Europa op defensiegebied moet sterker"

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - De landen van de Europese Gemeenschap moeten op veiligheids- en defensiegebied nauwer met elkaar gaan samenwerken en de Westeuropese rol binnen de NAVO moet worden versterkt. De Westeuropese Unie (WEU) kan als tussenstation dienen op weg naar een defensiegemeenschap als onderdeel van een Europese Politieke Unie.

Dat zegt de Adviesraad Vrede en Veiligheid onder voorzitterschap van prof. dr. A. van Staden in een advies over de veiligheid in Europa na de Koude Oorlog. Het advies is bestemd voor de ministers Van den Broek (Buitenlandse Zaken) en Ter Beek (Defensie).

De Europese pijler binnen de NAVO dient te worden versterkt. De Westeuropeanen moeten een zodanig groter deel van de conventionele verdediging van Europa op hun schouders nemen dat de Amerikaanse aanwezigheid tot een symbolisch minimum kan worden beperkt, aldus het advies. In ieder geval moet de binding tussen de Westeuropese en Amerikaanse veiligheid behouden blijven. Volgens de raad kan immers alleen de Amerikaanse kernmacht de Sowjet-Unie ervan weerhouden Europa nucleair te bedreigen.

De raad vindt dat het voortbestaan van de NAVO voorlopig buiten alle discussie staat. Het bondgenootschap is alleen al noodzakelijk door de instabiliteit in de Sowjet-Unie, die een belangrijk veiligheidsrisico vormt, meent de raad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.