+ Meer informatie

55

2 minuten leestijd

LANDSMEER (ANP) - In Landsmeer, een dorp onder de rook van Amsterdam, heerste gistermorgen op straat een serene rust. Zowel discotheek Robinson als de jachthaven, die deel uitmaakt van hetzelfde complex, ligt er verlaten bij. Moeilijk voor te stellen dat hier de situatie tijdens de weekwisseling bijna uit de hand dreigde te lopen toen honderden blanke en zwarte jongeren met elkaar op de vuist wilden gaan. De rijkspolitie kon door snel ingrijpen erger voorkomen.

De dreiging van confrontaties die voortkomen uit racistische motieven wordt iedere weeke ernstiger, deelde politiewoordvoerder De Beer zondag aan de pers mee. En volgens een inwoonster van het dorp zijn er al zeker tien jaar bijna wekelijks problemen in het dorp. „Burgemeester Waltmans is nou eenmaal niet zo daadkrachtig als zijn Amsterdamse collega", zegt ze, verwijzend naar het recente besluit van burgemeester E. van Thijn om twee cafés waar klanten werden mishandeld voor onbepaalde tijd te sluiten.

Dat tij lijkt inmiddels gekeerd. Burgemeester H. Waltmans, die in de Dorpsstraat, tegenover de discotheek, woont, liet gistermorgen desgevraagd weten dat het college van B en W „zich beraadt" op de situatie. „Je zult maar zwart of blank zijn, een gezellige avond willen hebben en dan worden aangevallen".

Vandaag krijgt het college een voorstel van Waltmans voorgeschoteld. Wat daarvan de inhoud is, wil de burgemeester niet zeggen. „Dat laat ik aan uw fantasie over. Maar voor ons weegt de openbare orde en veiligheid zeer zwaar". De gemeenteraad buigt zich tijdens de vergadering van vanavond over het voorstel van Waltmans.

Niet bedreigd

Volgens T. Verheul van de regionale vervoersmaatschappij NZH/Enhabo pendelen de discotheekbezoekers tussen Robinson in Landsmeer en de disco in Zaandam. „De ene keer is er daar bonje, de andere keer hier". Ook de vervoersmaatschappij heeft te kampen gehad met problemen veroorzaakt door het discopubliek. Bussen van de Enhabo zouden in een bepaalde periode zelfs met politiebegeleiding het dorp uitgereden zijn.

„Dat klinkt wat dramatischer dan het was", zegt Verheul. „Maar het kwam voor dat passagiers het noodluik openden en op het dak van de bus gingen zitten. Dat is natuuriijk gevaarlijk als je onder een viaduct door rijdt of de U-tunnel in gaat. In samenwerking met de rijkspolitie hebben we dat in goede banen geleid. In Amsterdam-Noord nam de politie van Amsterdam het over".

De chauffeurs hebben zich, zegt Verheul, nooit bedreigd gevoeld en evenmin werden er grote vernielingen aangericht. „Er ging wel eens een

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.