+ Meer informatie

Ratelslangen koesteren zich op beton van Cape Canaveral

2 minuten leestijd

Nog sledits tien] jaac geleden werden op Cape Canaveral in Florida (USA) par jaar ongeveer 2000 raketten gelanceerd. Tegenwoordig zijn het er nog maar twee per maand en is het ruimtevaartcentrum als was het een gouddelversdoinp, hard op weg een „spookstad" te worden.

Van de 42 lainceningsinstallaties die op Cape Canaveral vroeger Cape Kennedy werden aangelegd, zijn er nog maar 5 in gebruik, vooraal voor het lanceren van onbemande weeren communicatiesatellieten. De andere zijn geslooirt, als sdiroot verkocht, of staan laragzaan weg te roesten in de warme zon van Florida.

C^ platform nr. 14. waar John Glenn in 1962 de ruimtereis begon die hem als eerste Amerikaan in een baan rond de aarde bracht, zwaait de lanceringstoren onder druk van de harde windstoten vanuit de nabijgelegen- Atlantische Oceaan zachtjes heen en weer. Ratelslanen koesteren zich op het beton in de zon. Op het grasland naast het platform staan herten te grazen.

De lanceringstoren van platform nr. 19, van waar de Gemimastronauten werden gelanceerd om in tien ruimtereizen de technieken van de koppeling en de ruimtewandeling aan te leren, is gedemonteerd. De metalen onderdelen liggen in een ordeloze hoop op het beton. In het eens vlekkeloos schoon gehouden vluchtgebouw heeft een kolonie konijnen zijn intrek genomen. In de vijver naast het gebouw luieren alligators. Platform nr. 5, waar Alan B. Shepard in 1961 de eerste Amerikaanse ruimtereis begon, is nog geheel intact en wordt goed onderhouden want het maakt nu deel uit van een ruimtemuceum.

De Apollo-astronauten begonnen hun reizen naar de maan in 1969 van pdatfomns 39a en 39b. Het ene platform ligt verlaten, hoewel alle installaties zijn behouden. Het andere wordt op het ogenblik vernieuwd voor de gezamenlijke AmerikaansRussische bemande ruimtevlucht, die in juli 1975 moet plaats vinden. Na die ruimtevlucht zal de ruimtehaven van Cape Canaveral nagenoeg niet meer gebruikt worden tot 1979, als volgens „plan" de eerste „ruimtependel vluchten" moeten beginnen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.