+ Meer informatie

„Dr. Mulder praat om vrije aftocht heen''

Gegijzelde verklaart op proces:

2 minuten leestijd

ASSEN — De 23-jarige medische studente Rosemarie Oostveen vindt dat psychiater dr. Mulder er om heen praat of de treinkapers nu al of niet onvoorwaardelijk vrije aftocht is geboden bij vrijlating van de schoolkinderen.

Dit verklaarde zij vanochtend tegenover de president van de rechtbank in Assen. ,,Ik voel dat hij erom heen praat wat er nu precies gebeurd is", aldus de medisch studente. Rosemarie Oostveen die als getuige door de kapers is opgeroepen, had regelmatig contact met psychiater Mulder. Voorniamelijk spraken zij over de medische voorzieningen en de toestand van de gegijzelden in de trein. Op de avond na de vrijlating van de kinderen had dr. Mulder haar verteld dat de schoolbezetters in verband met de heersende besmettelijke ziekte niet het land uit mochten. Ze zouden eerst in quarantaine moeten. Volgens Rosemarie sprak Mulder over hersenvliesontsteking. Zijzelf twijfelde aan de juistheid hiervan.


De studente had vast gedacht te vertrekken. Toen dit niet gebeurde had Max tegen haar gezegd: „Hoe moet ik dit nu vertellen, ik heb de gijzelaars altijd voorgehouden dat we weg zouden gaan". Mejuffrouw Oostveen verklaarde verder dat zij de eerste week een uur heeft buiten gestaan met een touw om haar hals. Zij durfde eerst niet, maar Max had haar overtuigd dat er niets gebeuren zou.


Op de ochtend na het tot stilstand brengen van de trein waren volgens haar een aantal mensen bewust uit de trein gestuurd. „Ik heb de indruk dat behalve oudere vrouwen en kinderen, ook branieachtige kerels naar buiten moesten", aldus mejuffrouw Oostveen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.