+ Meer informatie

Geld voor sociaal plan is er niet

Van Gelder wil 30 mln. van overheid

2 minuten leestijd

RENKUM/VELSEN -— Voor de werknemers van de Van Gelder vestigingen in Renkum en Velsen ziet het er niet best uit. Niet alleen verliezen duizend man deze week hun werk omdat de genoemde bedrijven dicht gaan, maar er is ook geen geld voor een afvloeiingsregeling. Er is wel een bij CAO geregeld sociaal plan, maar het geld ontbreekt gewoon.

Na Pasen zullen de Van Gelderwerknemers dus gewoon de WW ingaan. Gedurende een halfjaar krijgen ze dan 80 procent van het laatst verdiende loon. Is er na een halfjaar nog geen werk gevonden dan kunnen ze nog twee jaar van de WWV gebruik maken. De uitkering gaat dan nog eens 5 procent omlaag. Zij die dan nog geen werk hebben gevonden komen dan bij de Bijstandswet terecht.

Het sociale plan bij Van Gelder is op dezelfde leest geschoeid als bij de meeste andere bedrijven. Werknemers ouder dan 57 1/2 jaar krijgen dan, tot aan de pensioengerechtigde leeftijd een aanvullende uitkering tot hun laatst verdiende loon. Beneden de 57 1/2 jaar wordt gedurende een bepaalde tijd een aanvullende uitkering toegekend die afhankelijk is van leeftijd en dienstjaren.

Steun gevraagd
Gisteravond heeft de directie van Van Gelder een gesprek gevoerd met vertegenwoordigers van de ministeries van Economische en Sociale zaken. Tijdens dit onderhoud heeft Van Gelder om steun gevraagd om het sociale plan toch te kunnen uitvoeren. Hier is een bedrag van 30 miljoen gulden mee gemoeid. Een woordvoerder van de Industriebond CNV zie ons vanmorgen dat de bonden vinden dat de werknemers niet achtergesteld mogen worden bij de geldschieters, omdat het sociale begeleidingsplan vast ligt in de CAO. Van Gelder zegt dat er bij hen geen geld meer in kas is. Hoogstens kunnen aan het eind van de maand de salarissen nog worden uitbetaald. Morgen zal opnieuw overleg plaats vinden tussen het ministerie van Economische zaken en Van Gelder over de steunverlening.

Vertegenwoordigers van de vakbeweging hebben inmiddels aangedrongen op een politieke discussie in de Tweede kamer over de toekomst van Van Gelder. Zij willen zich niet zonder meer neerleggen bij de sluiting van de twee vestigingen. Voor Renkum zien zij nog een mogelijkheid om de fabriek van krantepapier opnieuw te koppelen aan de behangselfabriek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.