+ Meer informatie

Senator Jackson wint bij de democraten

Voorverkiezing Massachusetts

2 minuten leestijd

BOSTON — De Democratische primary (voorverkiezing) in de voor die partij belangrijke staat Massachusetts Massachusets heeft dinsdag een onverwacht afgetekende overwinning opgeleverd voor senator Jackson, de man die lang werd afgeschilderd als te „kleurloos" voor de presidentskandidatuur laat staan voor het ambt zelf.

De telling was vanmorgen nog niet rond, maar op basis van een door de eerste uitslagen bevestigde prognose van CBS-televisie komt Jackson met 24 procent van de stemmen winnend uit zijn race tegen zeven andere kandidaten. Twee daarvan, gouverneur Wallace van Alabama en de afgevaardigde van Arizona Udall, volgen met ieder ongeveer 10 procent.

 Oud-gouverneur Carter van Georgia, die eerder op de dag het betrekkelijk onbelangrijke en kleine Vermont voor zich won, zou volgens CBS rond de 14 procent eindigen. Massachusetts stuurt 184 afgevaardigden naar de democratische conventie en voor hun houding daar is de stemming van dinsdag bindend.

Bij de republikeinen, voor wie Massachusetts traditioneel een ,,kleine" staat is, behaalde president Ford een duidelijke zege op zijn rivaal Reagan, de Californische oud-gouvemeur die dingt naar de ultra conservatieve aanhang van de „grand old party". Uit Massachusetts komen overigens maar 43 afgevaardigden naar de nationale conventie.

„Geen moeite'*

Aangezien er in Massachusetts slechts een half miljoen republikeinse kiezers zijn geregistreerd hadden Ford noch Reagan het de moeite waard gevonden persoonlijk in de staat op pad te gaan. Niettemin zal de president dik tevreden zijn met de 68 procent die hij volgens CBS krijgt, tegen de 32 procent voor Reagan.

Ford, die als enig ingeschreven kandidaat ook Vermont won, zal dit zeker een hart onder de riem vinden na de benauwde overwinning die hij in New Hampshire tegen Reagan uit het vuur sleepte. In zijn eerste reactie op de uitslagen in Massachusetts zei Jackson dat hij zich thans op weg acht naar het Witte Huis. Hij voorspelde dat hij ook zal zegevieren in de moeilijke staat New York, waarna hem naar zijn zeggen de democratische kandidatuur niet meer kan ontgaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.