+ Meer informatie

Stemming in Knesset: wie is nu Jood?

1 minuut leestijd

JERUZALEM — Een ultraothodox voorstel om de vraag „wie is Jood?" naar religieuze maatstaven te beantwoorden heeft het niet gehaald in het Israëliscjie parlement, de Knesset.

Het voorstel was afkomstig van een afgevaardigde van de ultra-orthodoxe „Poalei Agudat Israël"partij.

Volgens de huidige Israëlische wetten is een Jood „een zoon van een Joodse moeder" of „iemand die is overgestapt naar het Joodse geloof'. De orthodoxe joden willen een dergelijke bekering gedefinieerd zien als „bekering volgens de orthodoxe godsdienstwetten". Het is ze nog nooit gelukt om hiervoor een meerderheid in de Knesset te krijgen.

Tegenstanders van de opvatting der orthodoxen vrezen een splitsing in het Joodse volk, als alleen een orthodoxe bekering geldig is. Bekeringen ten overstaan van conservatieve en liberale rabbijnen in de Verenigde Staten, wier gemeenten meer leden tellen dan Israël inwoners heeft, zouden dan niet meer erkend worden in Israël.

Wie bewijzen kan dat hij Jood is en zich is Israël wil vestigen, krijgt direct de Israëlische nationaliteit. Bovendien krijgt hij royaal hulp. Voor niet-Joden is het daarentegen heel moeilijk om in Israel te immigreren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.