+ Meer informatie

Hollands pracht in klederdracht

Unieke poppenexpositie Urk

2 minuten leestijd

Mevrouw H. Brands-Bakker (61) is op Urk geen onbekende. Zij is trouwens beter bekend ais „Heniden van Jenne". Samen met haar dochters Jenny en Tiny houdt zij er sinds jaar en dag een interessante hobby op na: het maken van klederdrachtpoppen.

Een weekje vakantie in Zeeland bracht mevr. Brands indertijd op het idee om lapjes en stofjes te gaan verzamelen van cle snel verdwijnende klederdrachten in ons land. Lapjes damast, zijde, tebé, kant en strookjes, dat alles moest dienen om de verzamelwoede van Henkien (zoals ze als alle Urker vrouwen graag bij haar voornaam genoemd wordt) te bevredigen.

Aanvankelijk waren het bazars waarvoor zij af en toe eens een pop maakte, maar allengs begon er toch een zekere lijn in haar hobby te komen. Zij ging lezen (en vooral kijken) wat er van de eens zo talrijke Nederlandse streekdrachten was overgebleven. Als er voldoende stoffen waren te krijgen maakte zij van iedere dracht die zij zag een pop of een stel poppen.

Dit werkte zo aanstekelijk dat haar beide dochters, evenals zij huisvrouw, het ook eens gingen proberen. Dit leidde tot vérrassende'resultaten en de col' lectie begon snel te groeien.

Expositie

In het Visserijmuseum te Urk, Westhaven 44, zal de poppencollectie var mevr. Brands en haar dochters worder tentoongesteld, vanaf maandag 25 mei t/m zaterdag 13 juni. In totaal zullen ze ongeveer 60 poppen te zien zijn, maai OOK veel wetenswaardigs over de Urkej klederdracht. De expositie is ondergebracht in de bovenverdieping van hel museum en is „verlucht" met kleurenfoto's van streekdrachten uit het gehele land, vervaardigd door de museumbeheerder Albert van Urk.

Binnenkort zal in het Zomemummei meer aandacht aan de Urker klederdracht besteed worden." H. BrandsBakker zal dan meer over haar hobby vertellen.

De tentoonstelling in het Visserijmuseum zal velen in staat stellen om, vooi het eerst of bij vernieuwing, kennis te maken met een brok cultuurhistorie dat klederdracht heet en dat zal dan te danken zijn aan een gewone Urker huisvrouw en haar dochters...

Het Visserijmuseum is geopend: van maandag tot en met vrijdag van 10-1 en van 2-6 uur en 's zaterdags van 10-1 uur. De toegangsprijzen zijn: volwassene^ ƒ 1,- en kinderen ƒ 0,50.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.