+ Meer informatie

Vertraging bij reorganisatie van BB in tijd

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De reorganisatie van de Bescherming Bevolking loopt - in tijd gemeten - aanzienlijke vertraging op.

Dit blijkt uit mededelingen van minister Wiegel (van Binnenlandse zaken) aan BB-kringraadvoorzitters. Vorig jaar namelijk werd nog uitgegaan van de indiening van met die reorganisatie samenhangende voorstellen nog dit najaar. Nu heeft minister Wiegel de betrokken organisaties laten weten dat eerst eind 1982 de indiening van een samenhangend geheel van wetsontwerpen in het voornemen ligt.

In eerdere voorstellen werd er voorts van uitgegaan, dat de wettelijke maatregelen per 1 januari 1983 van kracht zouden kuimen worden. De minister heeft de betrokkenen nu meegedeeld, dat de nieuwe organisatiestructuur voor de bescherming van de bevolking eerst in 1984 kan worden ingevoerd.

Het consortium zelf heeft ook een nieuwe offerte uitgebracht. Het verschil tussen de oorspronkelijke FMCofferte en die van het consortiimi is teruggebracht van ruim 200 miljoen gulden naar 90 miljoen, aldus de woordvoerder van de bedrijfskadergroep. Dat betekende dat het consortium heeft voldaan aan een van de belangrijkste voorwaarden van het ministerie van Defensie om de order in Nederland te plaatsen. Met een dergelijk prijsverschil is het consórtiimi namelijk minder dan 15 procent duurder dan de Amerikanen. Een groter prijsverschil was voor het ministerie van Defensie niet aanvaardbaar. Uitgaande van de nieuwe offerte van FMC bedraagt het prijsverschil echter weer 23 procent.

Het kabinet beslist vandaag over het plaatsen van de order. De bedrijfskadergroep bij DAF vindt dat die beslissing moet worden uitgesteld tot dinsdag. Ossa komt de vaste commissie voor Defensie bijeen. De bedrijfskadergroep wil voor die vergadering nog overleg plegen met de leden van de kamercommissie.

In een brief aan de kamercommissie' voor Defensie wees de bedrijfskadergroep van de FNV op het belande van de order voor het consortiimi en voor DAF in het bijzonder. Alleen als de order in Nederland geplaatst wordt kan zekerheid worden verkregen over de continuïteit van de-werkgelegenheid bij de divisie speciale produkten van DAF.

De industriebond FNV probeert no^; het kabinet te bewegen de order-aan het; consortium te gunnen, of anders de be^l slissing uit te stellen. Dat heeft bestuur^l der Westenbrink meegedeeld. Hij zegtv over deze kwestie het hoofdbestuur vari-, de industriebond FNV te hebben inge- ' schakeld. . ~

Volgens Van Os van de Unie BLHP* stinkt er iets aan de hele affaire.„Op eéri: of andere manier hebben de Amerika-: nen de offerte van het Nederlands con*sortium op een presenteerblaadje onfder ogen gekregen. De denk dat het ér.hun alleen maar om te doen is een poj*'; tentiêle Nederlandse concurrent op een: keiharde manier uit te schakelen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.