+ Meer informatie

Terroristen krijgen 6 tot 9 jaar cel

Proces tegen Molukkers

2 minuten leestijd

ASSEN — De rechtbank te Assen heeft de treinkapers en schoolbezetters tot straffen van zes, zeven, acht en negen jaar veroordeeld. Slechts de 18-jarige Mezack P., medeplichtig, kreeg één jaar.

De rechtbank veroordeelde de drie voormalige bezetters van de openbare lagere school in Bovensmilde, Willem S., Isaac T. en Gustaav T., tot de maximum gevangenisstraf van negen jaar. De rechtbank zag hen als de initiatiefnemers. De vierde schoolbezetter, de 18-jarige Tommy P., kreeg zeven jaar. Twee van de treinkapers bij De Punt in mei dit jaar, Rudi L. en Junus R., gaan voor acht jaar de cel in. Andreas L., volgens de rechtbank geen initiatiefnemer, kreeg zes jaar.


Volgens de rechtbank is bij het toemeten van de straf meegerekend dat er een preventieve werking vanuit moet gaan. Volgens mr. F. C. Fliek, heeft de rechtbank het plegen van ranstige strafbare feiten als bewezen geacht. „Dat is niet te rechtvaardigen door een politiek ideaal", zo zei hij.


Hij gaf ook duidelijk aan dat de rechtbank geen uitspraak doet over het beleid van de regering. ,,De wijze van beëindiging valt buiten de grens van het onderzoek. De overheidsreactie wordt mede ingegeven door buiten het rechterlijke vlak liggende factoren, onder meer met het doel de vrijheid van de slachtoffers veilig te stellen."


Aftocht


Over de vrije aftocht zei mr. Fliek dat dit niet meetelt bij de veroordeling. ,,Het ongerechtvaardigde van de feiten blijft bestaan", aldus de rechter.


Hij zei verder dat uit het onderzoek genoegzaam is gebleken dat het onder die omstandigheden gevoerde overleg een punt is bereikt waar de standpunten elkaar zo dicht waren genaderd dat het toestaan van een vrije aftocht mogelijk leek. Deze mogelijkheid is door dr. Mulder doorgegeven. Echter is het niet duidelijk geworden of de daders wisten dat er een voorwaarde aan was verbonden. Ook al zou dit niet gebeurd zijn, dan is de regering niet medeverantwoordelijk, aldus mr. Fliek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.