+ Meer informatie

Beenderkist in Ontario geëxposeerd

2 minuten leestijd

TORONTO - De in Israël gevonden beenderkist die een bewijs zou zijn voor het bestaan van Jezus, is volgende week publiekelijk te zien. Het Koninklijk Museum van Ontario in de Canadese stad Toronto toont het ossuarium na herstel van de schade die het tijdens het transport heeft opgelopen.

Deskundigen verschillen overigens van mening over de vraag of de beenderkist authentiek is. Het kalkstenen ossuarium uit 63 na Christus draagt in het Aramees de inscriptie "Jakobus, zoon van Jozef, broer van Jezus". De Franse paleograaf André Lemaire van de Sorbonne in Parijs, die het object voor het eerst heeft bestudeerd, gelooft dat de inscriptie verwijst naar de bijbelse Jezus.

Andere experts, onder wie de Leidse nieuwtestamenticus prof. dr. H. J. de Jonge, denken dat de beenderkist een vervalsing is. De Jonge vindt vooral de ver-wijzing naar Jozef verdacht. "Jozef komt als Jezus' vader pas voor in de evangeliën van Lukas en Matthéüs. Het oudste evangelie, dat van Markus, vermeldt Jozef nog niet." Het is volgens De Jonge niet erg waarschijnlijk dat het Markusevangelie, dat dateert van 70 na Christus, Jozef niet kent en het ossuarium uit 63 wel.

De hoogleraar wijst erop dat er al veel eerder onomstotelijke bewijzen waren dat Jezus een historische figuur is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.