+ Meer informatie

Energiebesparing kan tienduizenden banen opleveren

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Een aangescherpt beleid om meer energie te besparen in onder meer de huizenbouw, het bedrijfsleven en in de huishoudens kan op termijn tienduizenden banen opleveren. Dat blijkt uit een studie van het Wereld Natuur Fonds (WNF). WNF heeft zijn rapport vandaag aangeboden aan milieuminister De Boer. Het hoopt ermee aan te geven dat economische groei en een beter milieu goed samen kunnen gaan.

In de studie wordt uitgegaan van een beleid om de uitstoot van het broeikasgas kooldioxyde (CO2) in 2005 terug te dringen met 20 procent. Kooldioxyde komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas. De uitstoot ervan wordt gezien als de belangrijkste veroorzaker van het versterkte broeikaseffect waardoor de aarde opwarmt met alle gevolgen vandien.

Nederland wil in 2000 de C02-uitstoot terugbrengen met 3 procent ten opzichte van 1990. Het lijkt onwaarschijnlijk dat dat lukt. De aangekondigde energieheffing per 1 janauri 1996 kan mogelijk enig soelaas bieden. Voor de periode na 2000 heeft Nederland nog geen klimaatbeleid vastgesteld.

Tijdens de komende grote Klimaattop van de Verenigde Naties in Berlijn (eind maart/begin april) moeten meer dan 125 landen zich juist buigen over het C02-beleid na de eeuwwisseling. Nederland heeft al laten weten dat een vermindering van 20 procent in 2005 niet aan de orde is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.