+ Meer informatie

Vrijgelaten Mann kritiseert ontvoerders

Bejaarde Brit tijdens gijzeling onder dwang gezet

3 minuten leestijd

DAMASCUS (AP) - De Brit Jack Mann, die eerder door pro-Iraanse ontvoerders in Beiroet na meer dan twee jaar gevangenscliap werd vrijgelaten, is gisteren in de Syrisclie hoofdstad Damascus aangeliomen.

Mann. die met zijn 77 jaar de oudste onder de westerse gegijzelden in Libanon was. werd naar het Syrische ministerie van buitenlandse zaken gebracht, waar hij werd overgedragen aan de Britse ambassadeur, Andrew Green.

Hij zei dat zijn dag begon als alle andere dagen die hij in gevangenschap doorbracht. ..Deze morgen begon ik aan weer een vreselijke dag, mijzelf afvragend hoeveel maanden ik hier nog moest blijven", zei hij met een hese. fluisterende stem. ..Mijn DAMASCUS Jack Mann beantwoordt een vraag tijdens de persconferentie kort na zijn vrijlating. Foto AFP stem is weg na twee en een half jaar waarin ik geketend was, waarin mij werd gezegd ..Doe dit, doe dat. Doe dat niet" of „Wees stil", aldus Mann. die met zijn hand op de tafel sloeg om de dwang van de bevelen van zijn ontvoerders te illustreren.

,Beetje onwel"

Hij bedankte de Syriërs voor de ontvangst die ze hem hadden bereid en voor hun inspanningen voor zijn vrijlating. Mann begon aan een lange uitleg over hoe hij werd ontvoerd, maar de ambassadeur brak zijn uitleg aftoen Mann begon uit te weiden.

Toen Green hem van de persconferentie wegleidde, leek Mann versuft en gedesoriënteerd te zijn door de felle televisielampen. Hij droeg een grote snor. maakte een vermoeide indruk en miste enkele tanden. Over zijn gezondheidstoestand zijn nog geen bijzonderheden bekend. De Britse premier, John Major, zei in Londen dat hij had vernomen dat Mann „een beetje onwel" was.

Major zei verder dat hij vastbesloten was zich te blijven inzetten voor de vrijlating van de laatste Britse gegijzelden in Libanon.

De voormalige oorlogsvlieger van de Royal Air Force werd volgens het Iraanse persbureau IRNA ergens in Beiroet door zijn ontvoerders aan Syrische soldaten overgedragen.

Mann werd op 12 mei 1989 in Beiroet ontvoerd en heeft 865 dagen gevangen gezeten. De vrijlating van Mann was eerder op de dag aangekondigd door de Organisatie voor Revolutionaire Gerechtigheid. Een hooggeplaatste sji'itische geestelijke zei dat binnenkort ook een Amerikaanse gegijzelde zou worden vrijgelaten. Een en ander zou geschieden volgens een complexe ruil tegen Arabische gevangenen in Israël en mogelijk ook enkele Europese staten, waarover VN-secretaris-generaal Javier Pérez de Cuéllar onderhandelingen heeft gevoerd.

Echtgenote

De 78-jarige echtgenote van Mann, Sunnie. zou vanuit Cyprus met een vliegtuig van de Britse luchtmacht naar Damascus reizen om haar man af te halen. Waarschijnlijk zal het herenigde echtpaar vandaag van de Syrische hoofdstad naar de RAF-basis Lyneham in Zuidwest-Engeland vliegen.

De vrijlating van Mann werd vorige week al verwacht nadat Israël 51 sji'itische gevangenen had laten gaan en de stoffelijke resten van negen gedode guerrillastrijders had vrijgegeven. Zijn vrijlating liet echter op zich wachten, omdat volgens de ontvoerders Israël beloofd had nog 20 anderen te laten gaan. Blijkbaar zijn de problemen achter de schermen opgelost.

In Israël heeft regeringswoordvoerder Jossi Olfert de vrijlating van Mann ..een positieve en welkome ontwikkeling" genoemd. Olfert voegde er aan toe dat Israël alvorens over gaan tot de vrijlating van nog meer Arabische gevangenen, verifieerbare informatie wenst over het lot van vijf Israëlische militairen die in Libanon worden vermist.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.