+ Meer informatie

Monsterverbond tegen NA VOrelaties op komst

Forse winst voor communisten op Cypres

3 minuten leestijd

Opnieuw dreigen voor de AVO moeilijkheden op haar uidflank. De op het Griekse ;el van Cyprus gehouden parmentsverkiezingén hebben ;n forse winst voor de commusten opgeleverd. Ze zijn nu en sterk geworden als de wesrs georiënteerde Hereningspartij onder leiding van de •oegere voorzitter van het ariement Glafkos Clerides. Het Grieks-cypriotische parlement It vijftig zetels. Vijfendertig zijn er nu zet, de overige vijftien zijn bestemd or de Turks-cyprioten. Deze boycotti de verkiezingen, zodat hun zetels ibezet blijven. De pro-Moskou comunistische Akelpartij won vier zetels bezet er nu twaalf, evenveel als de rder genoemde Herenigingspartij. ;ht zetels gingen er naar de partij van • president Kypriano, die daarmede lar positie behield, terwijl de restende drie werden toegewezen aan de cialisten onder leiding van dr. Lyssaies. De op 20 juli 1974 uitgevoerde Turkse invasie, om de rechten van de Turkse minderheden veilig te stellen, heeft in feite het eiland Cyprus in tweeën gedeeld. Van de 700.000 inwoners zijn ongeveer tachtig procent van Griekse afkomst en twintig van Turkse. De invasie die leidde tot een deling van het eiland heeft in feite niets opgelost. Ze zou slechts de spanning tussen Griekenland en Turkije verhogen.

Maar ze vormde ook een belasting voor de Turkse relatie met de Verenigde Staten. In feite werden de relaties tussen beide landen bevroren. Ze zijn in de loop van de jaren maar ternauwernood ontdooid. Daaraan heeft de val van de Sjah in Iran bijgedragen. Het verliezen van hun luisterposten in Iran, die grote delen van de Sovjet-Unie bestreken, dwong de Verenigde Staten tot een herziening van de relaties met Turkije. De hulp aan dat land werd weer hervat en onder bepaalde voorwaarden werden sommige Amerikaanse basis, die in Turkije reeds jaren aanwezig zijn, voor gebruik door de Amerikanen weer heropend.

NAVO

Zowel Griekenland als Turkije zijn beiden lid van de NAVO, tot verdriet van vele Grieks-Cyprioten. Zij verwijten de NAVO, dat het in 1974 niet krachtig genoeg tegen Turkije is opgetreden om de invasie te verhinderen. Ze verwijten de NAVO nu, dat ze geen druk op de Turken uitoefent om zich soepeler op te stellenin hun houding ten aanzien van de Grieken.

De winst voor de communisten is een uiting van deze bestaande onvrede. Ze zou niet zo verontrustend behoeven te zijn, ware het niet, dat er grote kans bestaat dat ze het toekomstige regeringsbeleid gaan bepalen. De leider van de Herenigingspartij Klerides, dingt naar de presidentszetel, die nu door Kypriano wordt bezet. Die verkiezingen moeten volgend jaar worden gehouden. Er bestaat nu een grote kans, dat er een verbond tussen de communisten met twaalf zetels en de DIKO onder Kypriano met acht zetels ontstaat om Kypriano als president te behouden.

Duidelijk is dat de Moskou-communisten daarbij de nodige eisen zullen stellen. Een van die eisen is dat Cyprus elke verbinding met de NAVO verbreekt en het nauwere relaties zoekt met de Sovjet-Unie. Naast Malta zou daardoor nu ook het Griekse deel van Cyprus, dat verreweg het grootste deel van het eiland beslaat voor het Westen verloren gaan. Het behoeft geen betoog, dat daarmede opnieuw de NAVO in het oostelijk bekken van de Middellandse Zee gehavend wordt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.