+ Meer informatie

Communiqué Japan-VS is in orde

1 minuut leestijd

TOKIO — Het aftreden van de Japanse minister van buitenlandse zaken, Masajosbi Ito, afgelopen zaterdag betekent geenszins dat het Amerikaans-Japanse communiqué van na het topberaad tussen president Beagan en premier Suzuki in het geding is gebracht.

Dit heeft de eerste secretaris en woordvoerder van de Japanse regering, Kiichi Mijazawa, maandag tegen een functionaris van de Amerikaanse ambassade in Tokio, William C. Sherman, gezegd.

Ito nam zaterdag ontslag na een meningsverschil met premier Suzuki over het gebruiken van het woord „bondgenootschap" in het communiqué dat na het bezoek van Suzuki aan Washington op 7 en 8 mei jl. werd uitgegeven. Ito zei van mening te zijn dat aan de term „bondgenootschap" ook militaire betekenis moet worden gehecht en een en ander in het kader van het in 1960 gesloten Amerikaans-Japans veiligheidsverdrag moet worden gezien. Premier Suzuki verklaarde dat de term alleen politiek van belang is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.