+ Meer informatie

Sfeer in de keuken

Tafels in allerlei soorten

7 minuten leestijd

Een groot deel van het gezinsleven speelde zich in vroeger dagen af rondom de grote keukentafel. Dit was dè plek waar bij koffie, thee en boerenkool heel wat werd afgepraat. Vooral op het platteland en in eenvoudige milieus was dit heel gebruikelijk. Men had trouwens een kolenfornuis, dat ook wel op hout of turf gestookt werd en om te kunnen koken en gelijk warmte te hebben, werd het een met het ander gecombineerd, hetgeen een heel behaaglijk, gezellig sfeertje schiep.

Om die sfeer weer een beetje terug te krijgen, is het heel belangrijk om bij het inrichten van de keuken niet alleen uit te gaan 'van het comfort van kasten en apparatuur. De aankleding van de ruimte met een gezellige eethoek, bijpassende verlichting en bijvoorbeeld juiste raambedekking, is minstens net zo belangrijk.

Het huis van de jaren tachtig bevat een grote zithoek voor ontspannen lezen of muziek luisteren en heeft en gezellige leefruimte met kookboek en grote eet/praat plek, waar moeder de vrouw het eten klaarmaakt en de kinderen hun belevenissen van die dag vertellen. Bij de een gebeurt dat in „de open keuken" bij de ander in de ruimte, die voorheen uitsluitend voor koken bestemd was.

Tegenwoordig kun je in alle keukencentra de meest fantastische keukenunits uitzoeken, met fronten van strak wit kunststof, tot echt eiken, of als u wilt, manou. Vandaar dat het inrichten van een woonkeuken het oppstellen van woonwensen is. Het kiezen voor een eet/praathoek, het kiezen voor een sfeer waarin gewoond kan worden. Het assortiment van keukenmeubels is zo groot, dat er voor elke woonstijl wel passende meubels te vinden zijn. Maar waar moeten we nu op letten als we zo'n eet/praathoek in de keuken willen?

Tafel
De eettafel in de keuken wint terrein, maar moet de keuken nu echt het hart van ons interieur worden dan zal het niet zo eenvoudig zijn een goede keus te maken uit het enorme aanbod. Een tafel met een normale hoogte van 72 - 76 centimeter is comfortabel om aan te eten of te werken. De stoelhoogte dient daarop afgestemd te zijn.

Een eettafel in de keuken moet natuurlijk makkelijk in onderhoud zijn. Gelakte houten tafels kunnen best tegen een stootje. We kunnen ze met een vochtige doek afnemen. Drankvlekken en zo moeten wel meteen verwijderd worden, omdat het niet altijd gezegd is dat delakiaag er tegen kan. In hoeverre de lak tegen een hete pan kan, ligt aan de oppervlakte van de panbodem. Het beste kunt u voor alle zekerheid gebruik maken van pannenonderzetters.

Ongelakte houten tafels zie je niet zo veel. Ze zijn kwetsbaar, maar hebben zo hun eigen charme. Ze moeten wel wekelijks geboend worden met water en zeep. Lastige vlekken moeten uiteraard direct verwijderd worden. Tegen hete panbodems zijn dergelijke tafels redelijk bestand, en mochten er toch schroeivlekken in het hout komen, dan is het een kwestie van licht schuren om de tafel weer een nieuw uiterlijk te geven.

Tafels met een blad van hard plastic, zoals Formica en Duropal zijn natuurlijk ideaal. Ze zijn gemakkelijk in onderhoud, doch kunnen niet tegen hete pannen. Dus altijd onderzetters gebruiken. Bovendien kunnen zand-, zout- of suikerkorreltjes krassen op het gladde kunststof blad trekken als er onvoorzichtig over de tafel wordt geschoven met de pannen.

Keramiek is een uitstekend materiaal om als tafelblad in een keuken gebruikt te worden. Het is zelfs bestand tegen hete panbodems. De tegels in het blad moeten wel gevoegd zijn met een specie die bestand is tegen de diverse chemicaliën, die in een keuken gebruikt worden.

Marmer is minder geschikt om in de keuken als tafelblad gebruikt te worden. Het kan niet tegen al die huishoudchemicaliën en andere produkten, en is erg besmettelijk. We mogen eigenlijk alleen een marmeren tafel in de keuken nemen als we poetserig van aard zijn. Andere natuursteensoorten zijn meer geschikt. En gaat uw voorkeur toch uit naar marmer, laat u dan door uw woninginrichter eens vrijblijvend informeren over tafelbladen van Corian, die niet van marmer zijn te onderscheiden én overal tegen kunnen.

Recht of rond

Voor de vorm van de tafel die het best in uw keuken past, zijn moeilijk richtlijnen te geven. Rond vraagt meer ruimte dan rechthoekig. Om ongehinderd te kunnen eten heeft elke persoon ongeveer 65 cm tafelbreedte nodig. Een tafel voor vier personen moet ongeveer 130 x 70 cm groot zijn. Maar als we ons realiseren hoe we waarschijnlijk wel eens in België of Frankrijk met vier mensen aan een tafeltje van 65 X 65 cm gezellig hebben gedineerd, is het eerlijk om te zeggen dat gezelligheid en intimiteit niet van maten afhankelijk hoeven te zijn. Een kleine tafel vlak bij het aanrecht, kan. prima zijn omdat het aanrecht tijdens het eten dienst kan doen als afzetruimte voor pannen en dekschalen.

De sfeer in de keuken wordt niet alleen bepaald door het type meubel dat we kiezen. De aankleding van de ruimte is evenzeer bepalend voor de huishoudelijke uitstraling van het vertrek, en misschien nog bepalender is de wijze waarop we de keuken 's avonds verlichten.

Lichte materialen voor de vloer, wanden en plafonds hoeven zeker niet kil te zijn. Het is een kwestie van smaak, want een witte keuken, dus ook een witte vloer, kan met rode accessoires erg gezellig zijn. Het is vooral een kwestie van een goed harmoniërende keus. In een klein vertrek zullen lichte materialen het beter doen dan donkere. En willen we keramische tegels op de vloer, dan zijn we beter af met een type tegel van 7 x 7 cm dan met een grotere maat.

Een effen vloer bijvoorbeeld vinyl of rubber zal het goed doen omdat die net zoals de vloer met kleine tegeltjes ruimtelijk werkt. Een gladde rubberen
vloer heeft echter wel het nadeel door water spekglad te worden. Daarom dient altijd gekozen te worden voor een geprofileerde rubberen vloer, welke in sommige gevallen weer het nadeel heeft moeilijk schoon te maken te zijn.

De tamelijk platte rubberen noppentegel kent dit nadeel niet en is bovendien in de meeste kleuren, van grijs en geel tot rood en blauw te koop. Er is trouwens ook een witte vinylnoppenvloerbedekking te koop, die per strekkende meter, in diverse breedtes leverbaar is. En gaat uw voorkeur uit naar een wolliger vloer, dan is er speciaal voor dit doel keukentapijt in de handel.

Voor de wanden mogen we in een kleine ruimte best een wat grotere tegel nemen, maar liever niet een te druk dessin. Dat kunnen we beter reserveren voor de gordijnen. Een rolgordijn zal overigens in een klein vertrek ook beter tot zijn recht komen dan een geplooid. Strak, vlak en licht zijn nu eenmaal de basiselementen om ruimtelijk te werken. Indien u de gelukkige bezitter bent van een kurkdroge keuken, met een perfecte ventilatie, dan kunt u de wanden ook met hout, wandtextiel, wandvinyl, kurk of andere sfeerbrengers bekleden, al kunt u deze materialen beter reserveren voor de grote keukens, daar een kleine ruimte al snel net iets te ,,knus" zou kunnen worden. Een sober kleur- en dessin-gebruik zal de sfeer zeker ten goede komen. Uitgangspunten moeten de kleuren en materialen van keukenkasten en tafel zijn. De overige materialen moeten hier goed bij passen en niet te opvallend zijn.

Denk bij het kiezen van materialen wel aan het onderhoud. Dat moet ondanks de woonfunctie van de keuken makkelijk blijven. En de veiligheid mogen we natuurlijk ook niet uit het oog verliezen.

Staat het kooktoestel vlakbij het raam, dan doen we er verstandig aan voor het raam een vlamvertragend of vlamdovend gordijn te hangen.

Tot slot iets over de verlichting. Zorg dat er in een keuken een goede algemene verlichting is die de ruimte in een zwak schijnsel hult, en combineer die algemene verlichting met gerichte, accent verzorgende lampen. Zoals een lamp boven de keukentafel en TL-buisjes onder de keukenkastjes. Niet dat harde TL-buizenlicht nemen, maar vraag naar kleur 27! Werkt u met kelken als hanglampen boven de tafel, dan moeten die ongeveer 50 cm boven het blad hangen. Een grote hanglamp echter kan beter 70 cm boven de tafel worden gehangen. Aan tafel zittend mag u nooit in de lamp kunnen kijken, maar u moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat de lamp niet zo laag komt dat u uw tafelgenoot aan de overkant niet meer kunt zien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.