Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Moderne "rijstebrij"

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Moderne "rijstebrij"

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Al in de Victoriaanse tijd ontdekte men dat rijst zich uitstekend leent als basisingrediënt voor desserts. In die tijd ontstonden de rijst- en griesmeelpudding, specialiteiten die wij vandaag de dag nog kennen. De pudding werd toen in een gesloten puddingvorm au bain marie gekookt. Omstreeks de eeuwwisseling is de koude, vaak halfbevroren pudding in zwang gekomen, die wij tegenwoordig in een verfijnde versie terugvinden in de vorm van puddingpoeder.

Rijst- en appellaagjespudding
Voor 6 personen
1V2 kopje USA langkorrelrijst
3 kopjes water
1 V2 theelepel zout
8 grote appels
9 eetlepels suiker
citroensap
kaneel
1 pakje vanille instant puddingpoeder
1 pakje caramel of noot instant puddingpoeder
melk (hoeveelheid: zie gebruiksaanwijzing pakjes)
Doe rijst, water en zout in een pan. Breng het aan de kook en roer eenmaal. Laat het op een laag vuur zachtjes koken, dek de pan af en kook het geheel 15 min. of tot de rijst zacht is en al het vocht is opgenomen. Laten afkoelen. Schil de appels, ontdoe ze van het klokhuis en snijd ze in stukken. Leg ze in een pan met een goedsluitend deksel, samen met wat water, 3 eetlepels suiker en citroensap; zachtjes stoven gedurende 10 min. Laten afkoelen. Maak de twee soorten pudding klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de pakjes, voeg aan elk de helft van de gekookte rijst toe, goed mengen en laten opstijven. Plaats een derde van de appels op de bodem van een serveerschaal, bestrooi ze met wat kaneel en suiker en bedek ze met de vanillepudding. Voeg een derde van de appels toe, bestrooi ze met kaneel en suiker, bedek ze met de caramel- of nootpudding. Leg de laatste laag appels erop en bestrooi die weer met kaneel en suiker. Direct serveren (als de pudding een poosje moet staan, geven de appels sap af zodat de pudding uiteenvalt).

Citroenrijstdessert
Voor vier personen
2 citroenen
30 g suiker
3 eierdooiers
30 g maïzena
1 dl water
1 dl geconcentreerd abrikozensap
200 g USA langkorrelrijst
1 dl opgeklopte slagroom
Rasp de schil van de citroenen en pers de vruchten uit. Klop de suiker samen met het citroensap, het citroenrasp en de eierdooiers los. Voeg na enige tijd de maïzena toe en blijf roeren totdat de maïzena is opgenomen. Voeg er geleidelijk het water en het abrikozensap bij. Giet het mengsel in een pan en breng het onder voortdurend roeren voorzichtig aan de kook. Haal de pan van het vuur zodra de saus is gebonden; laten afkoelen. Kook de rijst ± 15 min. in ruim kokend water of volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat de rijst goed uitlekken. Spatel de opgeklopte slagroom en de rijst door de afgekoelde saus. Schenk het mengsel in glazen. Serveer het dessert koud. U kunt het toetje desgewenst garneren met een toefle opgeklopte slagroom en een schijfje citroen.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 december 1988

Terdege | 72 Pagina's

Moderne

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 december 1988

Terdege | 72 Pagina's