+ Meer informatie

Rotterdam verzamelpunt Britse export olie

Engelse onderminister voor Energiezaken:

3 minuten leestijd

AMSTERDAM — Rond 1980 zal Groot-Brittannië voor het eerst in staat zijn ruwe olie uit de Noordzee te exporteren, in hoeveelheden van minimaal 400.000 vaten (vat is 159 liter) per dag. Dit heeft de heer John Smith, de Britse onderminister voor Energiezaken, dinsdag in Amsterdam gezegd op tentoonstelling Petrotech '76, die kort daarvoor officieel geopend was door ex-premier P. S. de Jong.

Volgens Smith is Rotterdam het,,logische" verzamelpunt voor de Britse export olie, omdat deze havenstad „zeer centraal gelegen is en beschikt over alle benodigde faciliteiten".

Volgens Smith is Rotterdam het,,logische" verzamelpunt voor de Britse export olie, omdat deze havenstad „zeer centraal gelegen is en beschikt over alle benodigde faciliteiten".

 De totale produktie van ruwe olie uit de Britse sector van de Noordzee bedraagt momenteel ruim 100.000 vaten per dag, hetgeen aanzienlijk meer is dan waarop men had gerekend. Drie velden zijn nu produktief: Forties, Auk en Argyll, die gezamenlijk de Britse handelsbalans dit jaar met circa vier miljard gulden zullen verbeteren. De ontwikkeling van het Forties-veld verloopt volgens Smith zo voorspoedig, dat over een maand of drie alleen uit deze bronnen al zo'n 250.000 vaten per dag gewonnen zal kunnen worden. Tegen 1980 hoopt Groot-Brittannië 12 a 13 olievelden in produktie te hebben, die dan in totaal zo'n 2 miljoen vaten per dag zouden moeten leveren. ,,Bij een dergelijke produktie zullen wij onze eigen behoefte volledig kunnen dekken", aldus Smith.

Prijs

Het land heeft echter ook andere (zwaardere) soorten olie nodig dan het zelf kan produceren. Onderminister Smith begroot deze hoeveelheid op ongeveer 20 procent van de totale binnenlandse consumptie. Het ligt nu in de bedoeling van de Britse regering om eenzelfde hoeveelheid olie te gaan exporteren als er geïmporteerd zal moeten worden. De export olie zal in de eerste plaats bestemd zijn voor de overige leden van de Europese gemeenschap. Deze landen zullen overigens wel het volle pond (de prijs op de wereldmarkt) moeten betalen voor de hoogwaardige (licht en arm aan zwavel Britse olie. „Wij kunnen, zoals u zult begrijpen, deze inkomsten zeer goed gebruiken". aldus Smith. Hij liet er geen twijfel over bestaan, dat de Britse olie nooit verkocht zal worden onder de prijs, die Groot-Brittannië zelf moet betalen voor zijn zware geïmporteerde olie. „Dat zou economische waanzin zijn".

Groot-Brittannië is op de Petrotech vertegenwoordigd met 35 stands. Met name de exploitatie en winning van olie en gas uit de zeebodem heeft de volledige aandacht van het Britse bedrijfsleven. De regering van Groot-Brittwnnië steunt deze activiteiten waar dat maar mogelijk is. Het laatste half jaar heeft het ministerie van Energiezaken missies uitgezonden naar de Sowjet-Unie, Zweden, Japan, Korea, Zuid-Oost Azië, India, Brazilië en Canada. Het ministerie schat dat deze off-shore-markt goed is voor circa 25 miljard gulden per jaar. Onderminister Smith pleitte ervoor dat het Britse en Nederlandse bedrijfsleven, i,dat zeer ervaren is op dit gebied", de krachten zouden bundelen om deze „gouden kans" te grijpen. Hij vond dit vooral belangrijk omdat de „off-shore" (activiteiten buitengaats) in de Noordzee over zijn hoogtepunt heen is.

Order

Wat betreft de Noordzee ontkende de onderminister dat Groot-Brittannië zich schuldig maakt aan een protectionistische politiek. Deze beschuldiging hoort men nog al eens in Nederlandse off-shore kringen, die wijzen op de overeenkomst tussen de Britse regering en de oliemaatschappijen in de Noordzee betreffende het inschakelen van het Britse bedrijfsleven. Volgens Smith is ' deze overeenkomst alleen gesloten „om het Britse bedrijfsleven een eerlijke kans te geven op werk in het Britse gedeeltz van de Noordzee". „Als een buitenlandse firma goedkoper is krijgt zij de order", aldus Smith. Hij wees er op dat onlangs twee booreilanden voor het Britse gedeelte van de Noordzee besteld waren in Nederland, terwijl de werven in Schotland schreeuwen om orders.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.