+ Meer informatie

Onderzoek

2 minuten leestijd

Uit het door ANWB en Consumentenbond uitgevoerde vergelijkende onderzoek blijkt dat lang niet alle helmen veilig zijn. Het ECE 22-02 keurmerk dat in het merendeel van de helmen prijkt, dekt zelden de volledige veiligheidslading! Sterker nog: van de 32 onderzochte integraalhelmen kregen er maar drie het predikaat goed. 22 werden als redelijk beoordeeld. Zeven helmen brachten het niet verder dan matig. En dat terwijl de consument niet zelden in de veronderstelling verkeert voor relatief veel geld een goed beschermende valhelm van een gerenommeerd merk te hebben aangeschaft!

Voor jethelmen is het verhaal nog somberder. Van de zes onderzochte helmen werden er vier als redelijk beoordeeld en twee als matig. Een echt goede jethelm zat er dus niet bij.

Alle helmen we.rden bekeken op technische eigenschappen en gebruiksgemak. Het waren met name de schokabsorptie en de sluitingssystemen die de onderzoekers zorgen baarden. Ruim een derde van de onderzochte helmen bleek niet te voldoen aan de normen die voor schokabsorptie gelden. Met andere woorden: gebruikers van deze helm zijn hun leven in de meest letterlijke zin van het woord niet langer zeker bij een ongeval. Bovendien werden door de onderzoekers de nodige kanttekeningen geplaatst bij de toegepaste sluitingssystemen en het functioneren hiervan. Volgens ANWB en Consumentenbond wordt het dan ook tijd dat er een scherpere controle komt op de naleving van de eisen die aan valhelmen gesteld worden. Waarmee het "Valhelm. Hoofdzaak!" er een duidelijke dimensie bijgekregen heeft.

Lang niet alle valhelmen die in ons land over de toonbank gaan, zijn zo beschermend als ze eruitzien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.