+ Meer informatie

Drie kanonnen op wallen van gemeente Nieuwpoort

Historie herleeft in Zuidhollands stadje

2 minuten leestijd

NIEUWPOORT — De stadswallen van Nieuwpoort zijn weer versierd door een aantal oude vuurmonden. Een drietal oude stukken geschut staat opgesteld op de gerestaureerde zuidelijke wallen. Twee van deze kanonnen zijn geplaatst op zogenaamde rolpaardaffuiten. Deze kanonnen op rolpaardaffuiten werden vroeger vooral gebruikt op schepen.

Het houten onderstuk is voorzien van kleine ijzeren wieltjes. Het an^ dere geschut is een belegerings geschut. Dit soort, dat alleen op land gebruikt werd, is geplaatst op grote eikelïouten wielen, De beide kanonnen met het rolpaardaffuit zijn zogenaamde twaalfponders. Deze twaalfponders zijn gegoten in 1812, in een wapenfabriek \e Luik, dat toen nog bij de Zuidelijke Nederlanden behoorde. De achttienponder (het belegeringsgeschut) is wat minder oud namelijk van 1817. Is ook in LuilC'gegoten en heeft, zoals op de achterkant van het kanon staat vermeld, het serienummer 8912.

Kattenbolwerk

Het belegeringsgeschut staat op het Kattenbolwerk. Dit bolwerk is een vooruitstekend gedeelte van de vestingswallen. Door op dit soort bolwerken kanonnen te plaatsen, is het mogelijk om het voor de wallen liggende gebied met kanonvuur te bestrijken, en de wallen tegen stormloop te beveiligen. Eén twaalfponder staat op het Langerakse bolwerk. De loop gericht op Langerak. De andere twaalfponder is geplaatst op het 's Gravenlandse bolwerk en bestrijkt het gebied van de gemeente Groot-Ammers.

Franse inval
De bolwerken dateren van 1673. Op verzoek van de Prins van Oranje werd Nieuwpoort opgenomen in 's lands verdedigings-gordel. Directe aanleiding daartoe was de Franse inval in ons land in 1672. Na de Franse tijd in 1816 wordt Nieuwpoort als vesting door een Koninklijk Besluit afgestoten. De vestingswallen worden beplant en verlaagd. In 1862 echter wordt besloten de wallen weer op te hogen en goed te onderhouden zodat Nieuwpoort een toevluchtsoord kan zijn in geval een watersnoodramp en dat voor de bevolking in het omliggende gebied. Van Nieuwpoort is als zodanig in 1953 dankbaar gebruik gemaakt. In de tweede helft van de jaren zeventig zijn de zuidelijke wallen geheel gerestaureerd en sinds 30 april versierd met oude vuurmonden.

Historie

Het gemeentebestuur van Nieuwpoort is in geen geval van plan deze stukken geschut in te schakelen in de strijd om de gemeentelijke herindeling. De kanonnen zijn alleen geplaatst om iets van de oude historie van het stadje Nieuwpoort te laten herleven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.