+ Meer informatie

Amsterdam wil winkels 's avonds open houden

Winkeliersvereniging tegen voorstel

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — De gemeente Amsterdam wil dat de winkels in de hoofdstad in de zomer —vanaf paasvakantie tot en met de herfstvakantie— 's avonds t«t negen uur open mogen blijven. Ook zouden de Amsterdamse winkels in die periode op zondag geopend moeten kunnen zijn. Binnenkort gaat een Amsterdamse delegatie daarover opnieuw praten met het ministerie van economische zaken. Een woordvoerder van de gemeente heeft dat gisteren meegedeeld.

Amsterdam diende het verzoek tot verruiming van de winkelsluitingswet mondeling in onder het vorige kabinet. De wens is opgenomen in de gemeentelijke nota Toeristisch Beleid die binnenkort door de raad wordt vastgesteld. Door het aftreden van de vorige staatssecretaris van economische zaken, Evenhuis, en doordat vervolgens het kabinet viel, is het overleg over verruiming van de openingstijden van de hoofdstedelijke winkels enigszins op de j lange baan geraakt.

Volgens plaatsvervangend hoofd van de afdeling Economische Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam, P. D. Hoogenraad, wil de gemeente de mogelijkheid voor middenstanders om hun winkel tot negen uur 's avonds open te houden omdat Amsterdam daarmee aantrekkelijker wordt voor toeristen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van economische zaken moet Amsterdam de langere openingstijden in een gemeentelijke verordening vaststellen. Die verordening moet daarna worden goedgekeurd door het ministerie. De winkelsluitingswet kent ontheffingsgronden die een dergelijke verruiming mogelijk maken.

Onaanvaardbaar

Het Amsterdams Ondernemers Verbond (AOV) verwerpt het verzoek van het college van B en W in Amsterdam. Volgens het AOV, aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Ondernemersverbond (KNOV), grijpt het verzoek „op ongerechtvaardigde wijze in op bestaande concurrentieverhoudingen in Amsterdam".

Volgens het AOV is het verzoek „volstrekt onaanvaardbaar" en buiten medeweten van de georganiseerde detailhandel in Amsterdam ingediend. „Kennelijk zijn de wensen van grootwinkelbedrijven voor de gemeente maatgevend", aldus het AOV in een reactie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.