+ Meer informatie

Prot. gemeente van Kortrijk honderd jaar

2 minuten leestijd

(Van onze kerknieuwsredactie)

De gemeente Kortrijk-Roeselare in Vlaarderen van de Protestantse Kerk van België (vroeger: Hervormde Kerk) bestaat dezer dagen honderd' jaar. Deze gemeente in West-Vlaanderen was de eerste Protestantse Kerk, die in de vorijge eeuw, in 1879, door de Ëelgische overheid werd erkend.

Het evangelisatiewerk in deze streek was al eerder begonnen: enige tijd heeft in Kortrijk de Evangelische Sociëteit gearbeid, maar het resultaat was toen gering.

In 1873 stichtte ene ds. Alexander een Engelse gemeente in Kortrijk en in 1874 liet een industrieel uit Roeselare bekende plaats door Guido Gezelle! zijn dochter dopen door een predikant uit Sas van Gent. In 1876 breekt een belangrijke niewwe fase aan; dan komt' het werk, zowel onder de Engelsen te Kortrijk, als onder de Vlamingen te Roeselare en te Kortrijk in de schoot van de Band van Protestants Evangelische Kerken. Dit wordt o.a. verteld in het verslagboek van het comité, Oost-Vlaanderen van Evangelisatie, die dan tot West-Vlaanderen uitgebreid wordt.

In het kader van het honderdjarig bestaan van de gemeente zal op 15 mei 1976 in de lokalen van de kerk te Kortrijk, Bloemistenstraat, een postzegeltentoonstelling gehouden worden met als thema het Protestantisme. Een speciaal postkantoor zal geopend worden bij die gelegenheid met een tijdelijke afstempeling.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.