+ Meer informatie

Brochure Sands is bestseller

2 minuten leestijd

BELFAST — „De geschriften van Bobby Sands", een 35-bladzijden tellende brochure, te koop in de rooms-katholieke gebieden Noord-Ierland voor 50 pence (ƒ 2,65), is een bestseller geworden.

De verzameling van twee gedichten en tien verhalen, geschreven op stukken toiletpapier tussen juli 1978 en maart 1979, is uit de gevangenis gesmokkeld en in eerste instantie gepubliceerd onder de naam van Sands' zuster Marcella, in de "Republican News", de spreekbuis van het Ierse Republikeinse Leger.

De kaft van het boekwerkje draagt de inmiddels zo bekende foto van de veroordeelde IRA-strijder: een glimlachend, gezond gezicht, omringd door schouderlang bruin haar. Dezelfde foto — zes jaar geleden genomen toen hij 21 jaar was — en de enige die van hem beschikbaar is, kan men op posters door het hele katholieke gebied van de Britse provincie zien.

De verhalen van Sands hebben steeds weer terugkerende thema's zijn haat tegen de gevangenisbewaders en zijn psychologische strijd tegen eenzaamheid en depressies.

In „De leeuwerik en de vrijheid", een stuk dat in februari 1979 voor het eerst werd uitgegeven, geeft Sands het verhaal dat zijn grootvader hem vertelde over een gekooide leeuwerik die weigerde te gehoorzamen aan het bevel van zijn eigenaar te zingen.

In een ander verhaal schrijft Sands — in 1977 veroordeeld tot 14 jaar gevangenis voor overtreding van de wapenwet — over zijn cel: Mijn tombe kan mijn graf worden". Over de hele wereld worden deze woorden nu aangehaald door de pers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.