+ Meer informatie

Communistische legers in 2 dagen aan de Rijn

Geheim NA VO-rapport:

1 minuut leestijd

LONDEN — Een verrassingsaanval zou de strijdkrachten van het Warschau-pact binnen 48 uur aan de Rijn brengen, waardoor elk zogenoemd „flexible response" met tactische kernwapens onmogelijk zou zijn. Dit is, volgens het Britse blad Times, de conclusie in een geheim rapport van het opperbevel van de NAVO.

Volgens de Times wordt in het rapport onthuld dat alleen al in de Duitse bondsrepubliek 16.000 Sowjet-agenten zijn van wie sommigen zijn geoefend om bij een verrassingsaanval een actieve rol te spelen door het bezetten of vernietigen van radio- en televisiestations, voorwaarschuwingssystemen en sleutelposities.

Het rapport gaat er van uit dat een dergelijke aanval vanuit de Duitse Democratische Republiek zou worden uitgevoerd door 20 daar gelegerde Sowjet-divisies, mogelijk gesteund door zes Oostduitse divisies. Zo'n strijdmacht zou binnen drie uur de Elbe kunnen oversteken en de Westduitse grenstroepen aanvallen. De NAVO-strijdkrachten kunnen hun vooruitgeschoven stellingen in niet minder dan 10 uur bezet hebben.

Terwijl de troepen binnen 48 uur aan de Rijn zouden kunnen staan, zou de president van de Verenigde Staten 36 tot 48 uur nodig hebben om te beslissen of er tactische kernwapens zullen worden gebruikt. Als tegen die tijd daartoe zou worden besloten, zouden zij meer slachtoffers maken onder de NAVO-troepen en onder de burgerij dan onder de strijdkrachten van het Warschau-pact, aldus het rapport volgens Times.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.