+ Meer informatie

Israëlische leger valt Tulkarm binnen

2 minuten leestijd

TULKARM - Het Israëlische leger is vanmorgen het vluchtelingenkamp van Tulkarm op de Westelijke Jordaanoever binnengetrokken. Dat meldden ooggetuigen. De inval volgt op een aanslag door een Palestijnse schutter op een kibboets waarbij vijf Israëliërs het leven verloren.

Volgens Palestijnse getuigen trokken ongeveer dertig tanks, gepantserde voertuigen en jeeps het kamp binnen. Er werden schoten gehoord, maar van Palestijns verzet zou geen sprake zijn. Het Israëlische leger weigerde commentaar te geven.

De soldaten hebben het huis verwoest van de Palestijn die de aanslag op de kibboets pleegde. Volgens het leger gaat het om Mohammed Naifeh, een Fatah-activist. De verantwoordelijkheid voor de aanslag was opgeëist door de al-Aqsa Martelaren Brigade, die nauwe banden heeft met Fatah-beweging van Yasser Arafat.

Israëlische soldaten hebben gisteravond op de Gazastrook een jongetje van twee jaar doodgeschoten. Dat hebben bronnen in het ziekenhuis in Rafah en ooggetuigen gemeld.

De getuigen zeiden dat Israëlische soldaten die zijn gestationeerd bij een Joodse nederzetting buiten de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, het vuur openden op Tul al-Sultan, een woonwijk in de stad.

Personeel van het Rafah Ziekenhuis zei dat de tweejarige in de buik was geschoten. Twee andere burgers raakten lichtgewond. Eerder op de dag overleed een achtjarige jongen in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, nadat hij vorige maand in Rafah was neergeschoten door het leger.

Het Israëlische leger zei niets van een dergelijk incident te weten en onthield zich van commentaar.

Intussen heeft een parlementaire verkiezingscommissie gisteren besloten dat de Israëliërs op 28 januari naar de stembus zullen gaan, negen maanden voordat het parlement volgens de wet moet worden ontbonden. Het parlement gaat eind deze week op reces en zal voor de verkiezingen niet meer bijeenkomen, zei een woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.