+ Meer informatie

Meedogenloze strijd in Slovenië

Federale leger via huis-aan-huis-gevechten naar de grensposten

4 minuten leestijd

LJUBLJANA (RTR/DPA/AFP) - De strijd in de afgescheiden republiek Slovenië tussen plaatselijke militie- en politietroepen en federale eenheden en tankkolonnes van het Joegoslavische leger, die gisteren scherp verhevigde, werd meedogenloos gevoerd. De situatie was gistermiddag zo onduidelijk en de berichtgeving zo fragmentarisch, dat het onmogelijk was een overzicht te krijgen van de aantallen slachtoffers, die toch in de honderden-;;>

Joegi.*^ivische gevechtsvliegtuigen bombarQ'%-den de twee belangrijkste Sloveense vliegvelden en op autowegen konvooien personenauto's en vrachtwagens, federale troepen gesteund door tanks vochten zich bij vuurgevechten van huis tot huis een weg naar de internationale grensposten, en dramatische televisiebeelden toonden hoe over en weer gewonde of in een shock geraakte soldaten gevangen werden genomen.

Het was de eerste maal dat Joegoslavische gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers, waarvan het land ruim 400 toestellen heeft, in actie kwamen tegen de 40.000 man tellende Sloveense militietroepen. Op het vliegveld van Brnik op 30 km van de Sloveense hoofdstad Ljubljana werd grote schade aangericht aan gebouwen en voor het stationsgebouw geparkeerde auto's. De ravage is enorm. De honderden toeristen in de wachtruimten van het stationsgebouw, waarvan sommigen al twee dagen wachtten op een vlucht om het land te verlaten, kwamen met de schrik vrij.

Slachtoffers

Op de weg van de Kroatische hoofdstad Zagreb naar Ljubljana vielen Joegoslavische gevechtsvliegtuigen een konvooi vrachtwagens aan, die tot stilstand was gekomen bij een wegversperring. Daarbij vielen volgens getuigen zeven doden.

Ook het vliegveld van de industriestad Maribor werd door federale toestellen bestookt. De Joegoslavische luchtmacht viel ook de nog in handen van Slovenen zijnde grensovergang bij Sentilj aan. Radio-Maribor meldde dat het federale leger een controlepost bij Sentilj veroverden. Volgens getuigen vielen ook hier bij de felle strijd verscheidene doden.

Het Sloveens Rode Kruis meldde gisteren dat bij de botsingen tussen het federale leger en Sloveense territoriale eenheden om de controle over de grensovergang Bleiburg met Oostenrijk, gisteren zes personen om het leven zijn gekomen en negen anderen gewond.

Buitenland verslaggevers

Bij het bombardement en de beschieting van het vliegveld Brnik bij Ljubljana hebben twee buitenlandse verslaggevers, van wie een Oostenrijker, het leven verloren door schoten uit automatische wapens. Dit heeft een getuige, een Franse journalist, telefonisch meegedeeld. Het Oostenrijkse persbureau APA meldde op basis van radio-Ljubljana dat twee Oostenrijkse fotografen om het leven zijn gekomen toen hun auto op het vliegveld Brnik in brand werd geschoten.

Bij de botsingen bij Bleiburg kwamen vier leden van het Joegoslavische federale leger en twee leden van de Sloveense militie om het leven. Volgens het Sloveense Rode Kruis waren 120 militairen van het geregelde leger bij de schermutselingen betrokken. De Slovenen hebben veertig gevangenen gemaakt die in de omgeving worden vastgehouden. De grenspost Bleiburg is nog altijd in handen van de Sloveense militie, net als die bij Spielfelt, Lavamuend en Bonisdorf, zo meldde dezelfde bron.

Alle andere grote grensovergangen met Oostenrijk, bij LoibI, de tunnel van Karawanken, Sicheldorf, Wuerzen, Seeberg en Gorja Radogna zijn in handen van het Joegoslavische leger, verklaarden de Oostenrijkse autoriteiten.

Federale troepen vochten zich gisteren, herhaaldelijk bij gevechten van huis tot huis, een weg naar de internationale grensposten met Oostenrijk, Italië en Hongarije die nog in handen waren van militie-eenheden van Slovenië om te trachten de dinsdag uitgeroepen Sloveense onafhankelijkheid ongedaan te maken.

Oostenrijk

Oostenrijk heeft zijn troepen aan de grens met Joegoslavië gisteren met 3.000 manschappen versterkt om de beveiliging van de staatsgrenzen te waarborgen. Dit hebben de Oostenrijkse kanselier, Franz Vranitzky, en minister van defensie, Werner Fasslabend, in Wenen bekendgemaakt.

Behalve het sturen van de speciale troepen van het Oostenrijkse Bundesheer heeft Wenen ook de bewaking van zijn grenzen middels luchtpatrouilles uitgebreid. Bij de Joegoslavische regering heeft de Oostenrijkse regering in een protestnota gewezen op de schending van het luchtruim door Joegoslavische luchtmachtoestellen die Sloveense militietroepen aan de grens aanvielen.

Gisteren vloog een Joegoslavisch gevechtsvliegtuig, vermoedelijk van het type MiG-21, boven de hoofdstad Graz van de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken, op tientallen kms van de grens. In de Oostenrijkse provincie Karnten werd luchtalarmgegeven nadat een gevechtsvliegtuig bommen had afgeworpen in de buurt van de grenspost Bleiburg. De explosieven vielen in de grensrivier de Drau.

Vranitzky verklaarde „diep ontzet en getroffen te zijn over de omvang die de gevechtshandelingen in Slovenië en vooral aan de Oostenrijks-Joegoslavische greris hebben gekregen". De kanselier veroordeelde opnieuw het geweld.

Fasslabend zei opdracht te hebben gegeven dat Oostenrijkse patrouillevliegtuigen met demonstratieve vluchten duidelijk maken „dat elke verdere schending van het luchtruim met alle ten dienste staande middelen zal worden voorkomen". Na de oorlog nam Oostenrijk slechts twee maal soortgelijke militaire maatregelen: in 1956 en 1968 bij de door de Sowjetstrijdkrachten neergeslagen volksopstanden in Hongarije en Tsjechoslowakije.

Ook Italië stelde zijn strijdkrachten langs de grens met Joegoslavië gistermiddag in staat van paraatheid. De grensposten werden versterkt. Woordvoerders van de Carabinieri in Cividale ten noordoosten van Udine zeiden dat het Joegoslavische volksleger de controle heeft overgenomen over alle grensovergangen. De Sloveense vlaggen werden ingehaald en door Joegoslavische vervangen. Daarbij hadden de Italianen geen gewelddadige botsingen of nieuwe troepenbewegingen geconstateerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.